Uutiset / 17.10.2017

García Márquezin viitoittamalla tiellä

Medellín, Kolumbia (IPS – Daniela Pastrana) Journalismin laadun kohottamiseen pyrkivä Festival Gabo  järjestettiin syyskuun lopulla viidennen kerran Kolumbian Medellínissä. Festivaalin ja sen journalismipalkinnon takana on Gabo-lempinimellä tunnetun toimittajan ja Nobel-kirjailijan Gabriel García Márquezin (1927–2014) vuonna 1994 perustama säätiö Fundación Gabriel García Márquez para el Nuevo Periodismo Iberoamericano (FNPI). Festivaali tarjoaa Latinalaisen Amerikan toimittajille ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua toisiinsa ja vaihtaa kokemuksia. Tänä vuonna se kokosi ennätysyleisön, 15 000 henkeä, eri puolilta Kolumbiaa ja liki kaikista alueen espanjankielisistä maista. ”Tämän isommaksi tapahtuma ei voi kasvaa”, FNPI-säätiön toiminnanjohtaja Ricardo Corredor sanoo. ”On tärkeää nostaa esiin ilmaisunvapauteen kohdistuvia uhkia, mutta on puhuttava myös näiden ongelmien keskellä työtään tekevistä. Vaikka viestintäala on kriisissä ja epävarmuus kasvaa, työlle on annettava tunnustusta”, hän sanoo viitaten festivaalilla jaettaviin Gabo-palkintoihin. Parin viime vuosikymmenen aikana Latinalaiseen Amerikkaan on syntynyt kosolti uutta digijournalismia. Tämän vuoden neljästä Gabo-palkinnon saajasta kolme oli uuden median edustajia: kuubalainen El Estornudo, meksikolainen Pie de Página ja Kolumbian Calissa toimitettu El País. Neljäs palkittu oli hondurasilaisen Germán Andinon lähes sata metriä pitkä sarjakuva, joka kertoo hänen kotimaansa rikollisjengeistä. Kisaan on tullut vuosi vuodelta enemmän ehdotuksia, tänä vuonna yli 1 300. ”Niistä oli vaikea valita, mielestämme kaikki loppukilpailuun päässet ovat voittajia”, tuomaristoon kuulunut toimittaja Ana Cristina Navarro sanoo. Tutkivat koolle marraskuussa Marraskuun alussa Argentiinan Buenos Airesissa järjestetään Latinalaisen Amerikan tutkivan journalismin konferenssi (Colpin). Se alkaa 2. marraskuuta, jolloin vietetään YK:n julistamaa päivää toimittajiin kohdistuvan väkivallan rankaisemattomuutta vastaan. Tapahtumassa jaetaan 15. kerran Latinalaisen Amerikan tutkivan journalismin palkinto. ”On tärkeämpää kuin koskaan, että toimittajat ymmärtävät kouluttautumisen merkityksen. On varmistettava, että tutkimuksen etiikka ja tekniikat auttavat parantamaan journalismia nyt, kun se on jatkuvasti tulilinjalla”, sanoo brasilialainen Rosental Alves, joka johtaa Yhdysvaltain Teksasin yliopistossa etänä toteutettua jatko-opinto-ohjelmaa Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen toimittajille.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.