Uutiset / 18.02.2015

Lakimies Hanskan dokumentista: Ylen syytökset perusteettomia

Jari Hanska ja Susanna Kuparinen julkaisivat Porttikielto Poriin -dokumentin Yle Areenassa. Yleisradio oli tilannut provokatiivisen ja poikkeuksellisen dokumentin, jonka tarkoitus oli herättää yhteiskunnallista keskustelua. Toimeksiannon mukaisessa tehtävässä onnistuttiin, ja dokumentti keräsi laajaa huomiota.

Dokumentissa julkaistiin Ylen viestintäjohtajan Reija Hyvärisen puhelu toimittajille. Puhelimessa Hyvärinen epäilee toimittajien rikkoneen haastattelutilanteessa Ylen omia eettisiä ohjeita ja Journalistin ohjeita. Hyväriselle annettiin mahdollisuus hyvän journalistisen tavan mukaan tutustua dokumenttiin etukäteen, mutta hän ei käyttänyt oikeuttaan.

Ennen dokumentin julkaisua Ylen viestintäjohtaja Reija Hyvärinen pyrki puuttumaan dokumentin sisältöön ja poistattamaan oman puhelunsa dokumentista, koska puhelun käyttämiselle ei ollut lupaa. Myöhemmässä, 16.2.2015 Ylen verkkosivuilla julkaistussa vastineessa Hyvärinen, Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki sekä Yle Asian päällikkö Ilkka Lehtinen väittävät, että toimittajien menettely on räikeässä ristiriidassa Journalistin ohjeiden ja Ylen eettisten ohjeiden kanssa. Heidän mukaansa Hyvärisen ”haastattelunauhan” nauhoittamiseen ja julkaisemiseen ei kysytty erikseen lupaa.

Väite ohjeiden vastaisesta menettelystä on perusteeton.

Kysymys ei ole ohjeiden tarkoittamasta haastattelusta, vaan Hyvärinen on soittanut oma-aloitteisesti toimittajille. Toimittajat eivät osanneet odottaa Hyvärisen soittoa, eikä hänen etukäteissuostumustaan olisi voitu missään vaiheessa hankkia. Ylen omissa eettisissä ohjeissa ei edellytetä jälkikäteissuostumuksen hankkimista.

Julkisen sanan neuvosto on linjannut, että jopa muistiinpanovälineenä käytetyn haastattelunauhan voi julkistaa yhteiskunnallisesti merkittävissä asioissa. Tässä tapauksessa kysymys ei ollut edes toimittajan tekemästä haastattelusta, vaan Hyvärisen itse soittamasta puhelusta. Asian yhteiskunnallinen merkittävyys liittyi siihen, että noin tunnin kuluttua OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen haastattelusta Ylen viestintäjohtaja soittaa ja syyttää Journalistin ohjeiden rikkomisesta. Puhelusta saa sen kuvan, että Hyvärinen oli jo muodostanut kantansa ennen puhelua. Sillä, miten vallankäyttäjä pystyy vaikuttamaan tuleviin haastatteluihin tai näivettämään yhteiskunnallista keskustelua, on yhteiskunnallista merkittävyyttä.

Toimittajat eivät ole missään tilanteessa myöntäneet tehneensä virhettä. Tapaaminen Hyvärisen kanssa onnistui vasta, kun toimittajat kääntyivät Journalistiliiton ja Yleisradion luottamusmieheen puoleen asiassa.

Hyvärinen on Yleisradion johtoryhmään kuuluva vallankäyttäjä ja toimii yhtiön keulakuvana. Hänen asemassaan tulisi puolustaa avointa keskustelua yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista. Toivon, että Hyvärinen kantelisi Julkisen sanan neuvostolle, jotta asialle saataisiin arvovaltainen päätös.


Jussi Salokangas

lakimies
Journalistiliitto

jussi.salokangas(at)journalistiliitto.fi
050 377 6211



Ylen Riitta Pihlajamäen vastaus (19.2.)

Tapaus Porttikielto Poriin keskusteluttaa edelleen. Hyvä niin.

Jotta tapahtumien kulku ja Ylen eettinen ohjeistus tulisivat mahdollisimman selviksi, pari täsmennystä Journalistiliiton lakimiehen Jussi Salokankaan kommenttiin.

Yle noudattaa julkaisemisessaan omaa, Journalistin ohjeita pidemmälle vietyä Ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettistä ohjeistusta, OTS:ää. Nuo ohjeet liitetään myös ulkopuolisten kumppaneiden kanssa tehtävän sopimuksen liitteeksi.

OTS linjaa, että kerromme aina etukäteen, onko kyseessä julkaistava haastattelu vai tausta-aineiston hankkiminen. Se kummasta suunnasta puhelu tulee, ei ole ratkaisevaa. Avoimuus ja ilmoitus siitä, että haastattelua aiotaan käyttää julkisuudessa ovat avainasioita. 

OTS siis edellyttää, että lupa julkaisuun on olemassa. Lupamenettely koskee kaikkia kansalaisia. Ketään ei voi pakottaa esiintymään eikä antamaan haastattelua. 

Ainut poikkeus on yhteiskunnallisesti merkittävä tieto, jonka saamiseksi vastaava toimittaja myöntää luvan poikkeuksellisiin tiedonhankintamenetelmiin.

Viestintäjohtaja Hyvärisen kohdalla pelkkä luvan pyytäminen heti alussa olisi riittänyt. Hyvärinen antoi luvan julkistamiseen heti kun tekijät sitä ymmärsivät pyytää. 

Salokangas toivoo Ylen puolustavan avointa keskustelua yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista. Juuri sen takia me Ylessä pidämme kiinni omista, avoimuutta korostavista toimintatavoistamme.

 

Riitta Pihlajamäki

Journalististen standardien ja etiikan päällikkö, Yle


Katso myös

Kaikki uutiset

Hufvudstadsbladet, Borgåbladet ja Västra Nyland korottavat freepalkkioita loppuvuonna

Lokakuun alusta kaikkien lehdistön työehtosopimuksen piirissä työskentelevien palkkoja korotettiin 1,9 % suuruisella yleiskorotuksella. Lisaksi maksuun tuli yrityskohtainen erä, jonka suuruus on 0,6 %. Yhteensä palkankorotus oli 2,5 %.

Marraskuun e-laskut tulossa

Journalistiliiton jäsenmaksua koskevat e-laskut ovat tulossa lähipäivinä. Jäsenet saavat ne lähiviikkojen aikana.

Journalistiliitto kutsuu ammattiyhdistysten lehtiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista

Tähän mennessä Journalistiliitto on tehnyt sopimuksen freelancerien työehdoista ja palkkioista Arbetarbladetin, Arthousen, Demokraatin ja Kansan Uutisten kanssa.