Uutiset / 24.05.2013

Vuoden järjestöteot ja luottikset palkittiin

Marko Laitala, Juha Lehtinen, Reijo Nykänen ja Helena Rissanen saivat luottamusmiespalkinnot. Järjestötekopalkinnot menivät Av-kääntäjille ja ”Huonoja uutisia”-pamfletin kirjoittajille. Kunniamaininnat saivat Oulun alueellisten journalismin päivien valmistelutoimikunta ja Tursanic-juhlan järjestäjä Ritva Setälä.

Marko Laitala teki pääluottamusmiehenä teki valtavan työn säilyttääkseen talentumilaisten journalistien työpaikat isoissa yt-neuvotteluissa keväällä 2012.

Hän muun muassa neuvotteli kuudelle Tekniikka & Talous -lehden toimittajalle osa-aikaiset työsuhteet, mikä käytännössä pelasti usean ihmisen työpaikan. Tässä prosessissa Laitala tuki, auttoi ja kannusti toimittajia tekemään omat ratkaisunsa. Hän toi vaihtoehdot neutraalisti esille mutta jätti päätöksenteon jokaiselle itselleen.

Laitalalla on aina ollut aikaa keskustella, kun toimittajat ovat sitä tarvinneet. Yt-neuvotteluita seuranneissa organisaatiomuutoksissa Laitala on ollut niin ikään työyhteisön arvokkaana tukena ja neuvonantajana. Myös työnantaja arvostaa hänen pitkäjänteisyyttään ja rauhallista neuvottelutyyliään.

 

Aamulehden pitkäaikainen pääluottamusmies Juha Lehtinen oli merkittävässä roolissa vuonna 2012, kun Alma Media synnytti uutta liiketoimintayksikköä Alma Aluemediaa. Uudistamisen yhteydessä järjestettiin yt-neuvottelut, joiden etenemisessä Lehtisellä oli keskeinen osa.

Lehtisen ansioihin kuuluu muun muassa aktiivinen tiedotustoiminta, jonka ansiosta työntekijäpuoli oli koko ajan hyvin perillä neuvottelujen etenemisestä. Hän kertoi henkilöstölle seikkaperäisesti myös vaihtoehdoista, joita työnantaja tarjosi henkilöstön vähentämistavoitteissaan. Lopulta varsinaisten irtisanomisten määrä jäi paljon pelättyä pienemmäksi.

Lehtisen tasapuolinen ja turhia pingottamaton, mutta asiantunteva, asiallinen ja tarvittaessa peräänantamaton toimintatapa saa arvostusta paitsi kollegoilta, myös työnantajapuolelta.

 

MTV:n pääluottamusmiehenä vuosina 2009-2012 toiminut Reijo Nykänen on ahkera, tunnollinen ja positiivinen ihminen, joka vaivojaan säästämättä on tehnyt työtä MTV:n ohjelmatyöntekijöiden (MOT), RTTL:n ja SJL:n hyväksi vuodesta 2006 lähtien. Hän on kokenut luottamusmies, jolle jäsenten etu on ensisijaista.

Nykänen toimi esimerkillisesti MTV:n viimesyksyisissä yt-neuvotteluissa ja pystyi sitkeällä työllä vaikuttamaan neuvottelujen lopputulokseen.

Neuvottelut olivat raskaat ja ilman kokenutta pääluottamusmiestä niiden lopputulos olisi ollut paljon heikompi. Nykänen oli mukana useissa neuvotteluryhmissä – myös muiden ammattiryhmien neuvotteluissa – ja istui lukemattomissa kokouksissa syksyn aikana. Kaikki mahdollisuudet tutkittiin ja vaihtoehdot esitettiin, jotta työpaikkojen menetys jäisi mahdollisimman alhaiseksi.

 

Sanoma Lehtimedian neljän lehden, Etelä-Saimaan, Kouvolan Sanomien, Kymen Sanomien ja Uutisvuoksen yhteinen pääluottamusmies Helena Rissanen teki viime syksyn aikana valtavan urakan yt-neuvotteluissa, joiden lähtökohtana oli 20 henkilötyövuoden vähentäminen Sanoma Lehtimedian neljän lehden toimituksista.

Pitkien ja sitkeiden neuvottelujen edetessä Rissanen onnistui taivuttamaan työnantajapuolen hyväksymään kompromissiratkaisun, missä säästötoimissa ja työntekijämäärän vähennyksissä suostuttiin harkitsemaan irtisanomista pehmeämpiä keinoja. Lopputuloksena uhkaavasta alkutilanteesta huolimatta oli se, että varsinaisia irtisanomisia toimituksissa tehtiin lopulta vain yksi.

Helena Rissanen on vaikuttanut järjestöasioihin myös liittotasolla ISSY:n liittovaltuutettuna useamman kauden ajan 1990-2000-luvuilla.

Vuoden järjestöteot

Av-kääntäjät ovat henkilökohtaisia uhrauksia kaihtamatta seisseet suoraselkäisesti vaatimustensa takana ja luottaneet kollektiivin voimaan ja suoraan vaikuttamiseen. Heillä on riittänyt luovuutta, uskallusta ja rohkeutta panna itsensä likoon työehtojensa puolesta taisteltaessa. Av-kääntäjät saivat syksyn aikana liikkeelle lähes kaikki alalla työskentelevät, ja tietoisuus alan työehdoista kasvoi ja yhteenkuuluvuus lisääntyi.  Uusi sopimus MTV Oy:lle tehtävistä käännöstöistä solmittiin neljän av-käännöstoimiston kanssa huhtikuussa. Palkinnon otti vastaan Lauri Mäkelä.

Juha Honkosen ja Jussi Lankisen Huonoja Uutisia -pamfletti on tärkeä puheenvuoro perinteisen journalismin kriittisellä hetkellä. Koska mediatalot eivät juuri uutisoi omista hankaluuksistaan ja virhepäätöksistään, pitää alan todellinen tilanne tuoda julkiseen keskusteluun muuta kautta. Tässä tehtävässä Huonoja Uutisia onnistui. Kirja huomattiin maan suurimpienkin lehtien sivuilla, ja kitkerästä vastaanotosta nähtiin, että kritiikki osui maaliinsa. Samalla yleistajuisesti kirjoitettu pamfletti avaa kadunmiehille journalismin arkea palkintogaalojen ulkopuolelta.

Kunniamaininnan sai Oulun alueellisten journalismin päivien valmistelutoimikunnalle, joka järjesti mittavan koulutustapahtuman elävässä ja vaikuttavassa yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen kanssa. Alueelliset journalismin päivät osoittavat, että alueellisesti ja oman työn ohessa kyetään järjestämään isotkin ja koko maan kannalta merkittävät koulutuspäivät. Palkinnon otti vastaan Alpo Merilä.

Kunniamaininnan sai myös toimittaja Ritva Setälä, joka Vivi Wihannon avustamana järjesti Turun Sanomien raskaiden yt-neuvottelujen jälkeen toimituksen mielialaa merkittävästi nostaneen iltajuhlan.  Juhlan teemaksi valittiin Titanic, ja juhla kulki nimellä ”Tursanic – Sen piti olla uppoamaton”. Vaikka esikuva upposi, juhla pysyi pinnalla ja osoittautui suurmenestykseksi. Pieneen juhlatilaan tuli toimitusosaston vakinaista väkeä, irtisanottuja ja freelancereita.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.