Uutiset / 02.12.2019

Verkko kiristyy Daphne Caruana Galizian murhaajien ympärillä

Bratislava (IPS – Ed Holt) Lehdistönvapauden puolustajat ja journalistit Maltalla toivovat, että murhattu maltalainen journalisti Daphne Caruana Galizia saa vihdoin oikeutta. Samalla lähtee väkevä viesti koko Eurooppaan, että vapaa lehdistö voi riistää korruptoituneilta viranomaisilta vallan toimia vailla rangaistuksen pelkoa. Maltan merkittävin tutkiva toimittaja Caruana Galizia murhattiin autopommilla lokakuussa 2017. Hänen tutkimuksensa olivat paljastaneet hallituksen korkean tason korruptiota, joka liittyi liike-elämään. Vielä muutama viikko sitten murhatutkimus eteni hitaasti, mutta viime päivinä pidätyksiä on tehty ja ministereitä eronnut – viimeksi pääministeri Joseph Muscat sunnuntaina ilmoitti eroavansa vuoden alussa. Aiemmin Muscat aikoi jatkaa pääministerinä kunnes murhaajat on saatu kiinni. Nyt kun tapauksen avainhahmon kerrotaan antavan rikostutkijoille oleellista tietoa murhahankkeen osallisista, on herännyt toivo, että murhan tilaaja saadaan pian tunnistettua. Se aloittaisi uuden kappaleen Maltan lehdistönvapauden tarinassa ja lähettäisi viestin muihin maihin. ”Jos murhan suunnittelija ja murhaajat ja välittäjä kaikki saavat syytteen, ja jos tapaus ratkaistaan, sillä olisi valtava vaikutus lehdistönvapauteen Maltalla. Mutta se myös antaisi vahvan signaalin koko Eurooppaan, sillä se näyttäisi että journalistit ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön kaltaiset organisaatiot ovat kivi rankaisemattomiksi itseään luulevien kengässä. Meistä ei pääse eroon”, sanoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön EU:n ja Balkanin alueen johtaja Pauline Ades-Mevel. Maltan journalistien tilanne onkin ollut ankea. Maailman lehdistönvapausindeksissä maa on vajonnut 30 sijaa alaspäin vuoden 2017 jälkeen. ”On ollut hyvin vaikeaa tehdä tutkivaa journalismia Maltalla, siihen ryhtyneet toimittajat ovat työskennelleet paineen alla”, Ades-Mevel sanoo. Marraskuun aikana asiat ovat kuitenkin alkaneet muuttua. ”Nyt on herännyt toivo, että Daphne viimein saa oikeutta. Mielenosoittajat ovat vaatineet pääministeriä eroamaan ja oikeutta toteutumaan”, Maltan journalisti-instituutin pääsihteeri Nigel Mifsud sanoo. Yhä useammat ihmiset myös uskovat Caruana Galizian väitteisiin korkeimman tason korruptiosta. Jopa Maltan kauppakamari on julkaissut lausunnon, jossa myönnetään, että rikolliset ovat soluttautuneet valtapiireihin ja toimineet siellä kenenkään häiritsemättä vuosien ajan. ”Uskon, että tämän kaiken seurauksena journalistien uskottavuus ja sosiaalinen asema paranevat. Jos tapaus ratkeaa, ihmiset näkevät, että journalistit tekevät hyödyllistä työtä, saavat aikaan tuloksia. Se myös näyttäisi, ettei kukaan voi jäädä rankaisemattomaksi ja että journalistit kyllä seuraavat, mitä päättäjät tekevät”, Mifsud arvelee. (Inter Press Service)

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.