Uutiset / 16.03.2018

Vastuullinen journalismi lähtee toimituksista

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Kai Widell / Journalisti Kuva:
”Vastuullinen journalismi alkaa jokapäiväisestä työstä toimituksissa. Vastuullisen journalismin takana on vastuullinen journalisti”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Journalistiliitto tukee Julkisen sanan neuvoston vastuullisen journalismin kampanjaa. Sen tärkeys korostuu aikana, jolloin verkossa jaetaan virheellistä informaatiota ja valeuutisia. Vastuullinen media tarkistaa tietonsa. Jos virheitä sattuu, virheet korjataan ja niistä opitaan. Moni media on jo ottanut käyttöönsä Julkisen sanan neuvoston maanantaina 12. maaliskuuta lanseeraaman Vastuullisen journalismin merkin. Se kertoo tiedotusvälineen sitoutumisesta Journalistin ohjeisiin ja eettiseen itsesääntelyyn, JSN:n työhön. Journalistiliitto on Julkisen sanan neuvoston kantavia voimia. ”Jokainen Journalistiliiton jäsenmaksua maksava jäsen maksaa JSN:n toiminnasta 6,70 euroa vuodessa”, Aho sanoo. ”Se on erinomainen sijoitus.” JSN:n lanseeraaman kampanjan koti on verkkosivu www.vastuullistajournalismia.fi. Sivusto kertoo, mitä Journalistin ohjeet tarkoittavat tavalliselle median kuluttajalle. Julkisen sanan neuvostoa ylläpitävään kannatusyhdistykseen kuuluvat Journalistiliiton ja RTTL:n lisäksi kustantajajärjestöt, Yle, MTV ja Nelonen. Jäsenmaksujen lisäksi oikeusministeriö on tukenut JSN:n toimintaa 80 000 eurolla vuodessa eli noin 20 prosentilla kustannuksista. Hanne Aho on JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.