Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Valko-Venäjän toimittajat jatkavat työtään maanpaossa

Vilna (IPS – Hanna Valynets)

Riippumaton journalismi on voimistuvan hyökkäyksen alla Valko-Venäjällä. Viime kuukausina ainakin kuusi mediaa on sulkenut ovensa taatakseen henkilökuntansa turvallisuuden. Monet toimittajat ovat paenneet maasta.

Lähteneiden joukossa on maan suurimman median, Tut.by-uutissivuston väkeä. Verkkosivusto suljettiin toukokuussa sen jälkeen, kun virkavallan edustajat tunkeutuivat toimitukseen ja joidenkin työntekijöiden kotiin. 15 ihmistä pidätetiin rikosepäilyjen nojalla, ja he ovat edelleen vankilassa.

Pääsy Tut.by-sivustolle estettiin, koska sen yli 20 vuotta jatkunut toiminta edustaa hallituksen mukaan ”ääriajattelua”.  Sen juttujen jakaminen ja uudelleen painaminen Valko-Venäjällä on rangaistuksen uhalla kielletty. Sivuston tunnukset ovat pannassa, eikä nimeä Tut.by saa mainita.

Sivuston sulkemisen jälkeen sen toimittajat alkoivat jakaa tietoa Telegram-viestipalvelussa. Heinäkuun alussa osa heistä julkisti uuden hankkeen nimellä Zerkalo.io. Se on rekisteröity Ukrainaan, mutta jatkaa Tut.byn toimintaa ja palvelee valkovenäläisten tiedontarpeita.

Toimitus viidessä maassa

”Ajattelen, että meidän maastamuuttomme on huomionarvoinen asia, mutta ei lainkaan positiivinen”, Zerkalon viestintäjohtaja Alexandra Puškina sanoo. Hänen mukaansa Tut.byssä työskennelleistä 260 hengestä noin 30 tekee nyt töitä Zerkalolle hajaantuneena viiteen eri maahan.

Kotimaansa jättäneet toimittajat ovat turvassa, mutta Valko-Venäjällä vankilassa viruville maan hallitus esitti lokakuun alussa uuden rikossyytteen.

”Tunnen syyllisyyttä jokaisesta päivästä, jonka kollegani viettävät vankilassa. Haluaisin vaihtaa paikkaa heidän kanssaan, mutta johdan maan tärkeintä mediaa ja velvollisuuteni on pitää se hengissä”, Puškina selittää.

Hänen mielestään toimituksen tehtävänä on osoittaa, että hallitus ei voi pysäyttää tiedon kulkua yksinkertaisesti painamalla jarrua.

Varotoimet suositeltavia

Zerkalon toiminta käynnistyi kaksi kuukautta Tut.byn ratsian jälkeen. Sivuston perustajat keskustelivat Tut.byn omistajien kanssa, rekisteröivät sivustonsa Ukrainaan, ostivat domain-nimen sekä suunnittelivat ja lanseerasivat Zerkalon, Puškina listaa.

Hän neuvoo vastaavaan tilanteeseen joutuvia toimittajia valmistelemaan siirtymistä etukäteen: hankkimaan domainin ja tekemään olemassa olevasta sisällöstä varmuuskopiot, jotka kannattaa siirtää turvaan toisen valtion alueelle.

Alle tunti Zerkalon avautumisen jälkeen Valko-Venäjän viranomaiset estivät pääsyn sivustolle. Kuukautta myöhemmin tuomioistuin julisti sisällön ääriajatteluksi.

”Nyt sivustollamme kirjataan 200 000 käyntiä päivässä. Google Analyticsin mukaan Zerkalolla oli syyskuussa 2,9 miljoonaa kävijää”, Puškina kertoo. Hänen mukaansa luvut ovat kasvussa.

”Olemme jälleen tärkein politiikkaa seuraava media. Johdamme jopa valtion tiedotusvälineitä.” Lukijamäärät ovat kuitenkin kaukana jäljessä Tut.byn vastaavista. Huhtikuussa 2021 sen sivuilla oli 18,2 miljoonaa käyntiä.

Turvallisuus painottuu

Toiminta Valko-Venäjän ulkopuolella tuo Zerkalolle merkittäviä etuja. ”Toimituksen henkilöstö on aiempaa paremmassa turvassa, eikä ketään ole pidätetty sivuston lanseerauksen jälkeen.”

Turvallisuus on tärkeällä sijalla Zerkalon toiminnassa. Toimituksella ei ole toimistoa, jonne voisi hyökätä pidättämään henkilökunnan. Toimittajien nimet pidetään salassa eikä juttujen päiväyksessä mainita paikkaa. Tietojaan suojellakseen työntekijät kommunikoivat vain turvallisten viestipalvelujen välityksellä.

Zerkalolla ei ole toimittajia Valko-Venäjällä; toimitus saa tietoa maan tapahtumista lukijoiltaan. ”Pidätettyjä toimittajiamme uhkaa 12 vuoden vankeus. Saamme yhteydenottoja journalisteilta, jotka haluaisivat työskennellä kanssamme, mutta en voi ottaa vastuulleni enempää vaaraan joutuvia ihmisiä”, Puškina pohtii.

Hänen mukaansa Zerkalon toimittajat säilyttävät moraalisen selkärankansa haasteista huolimatta. ”Kun kollegoja vangitaan ja monet joutuvat lähtemään maasta, tulee tarve puolustautua. Päätimme kuitenkin jatkaa vanhalla toimituksellisella linjallamme, koska haluamme pysyä uskollisina journalismin parhaille periaatteille.”

Ennakoi sorron laajuus

Puškinan mielestä Tut.byn toimitus teki virheen, josta hän on itse syvästi pahoillaan: ei osattu ennakoida, miten pahaksi Valko-Venäjän tilanne äkkiä äityisi.

”Neuvoisin vastaavaan tilanteeseen joutuvia viestimiä muualla pohtimaan sitä, miten pitkälle sorto voi mennä.”

Jos media joutuu harkitsemaan maasta poistumista, Puškina kehottaa toimimaan näin:

  • Varmista, että työntekijät ymmärtävät, missä ovat mukana, taloudellinen tilanne mukaan lukien. Zerkalon väki työskenteli ensimmäiset kuukaudet palkatta, koska Tut.byn pankkitilit oli jäädytetty. Ilmoituksia ei voitu myydä, koska sivuston sisältö oli luokiteltu ääriajatteluksi. Eikä ollut varmaa, voisivatko toimittajat palata kotimaahan.
  • Uudista liiketoimintamalli. Zerkalon toimitus joutui etsimään uusia rahoituskanavia muun muassa anomalla tukea vapaata mediaa avustavilta säätiöiltä.
  • Muista, että toimituksen lisäksi tarvitaan ihmisiä, jotka hallitsevat taloudelliset ja juridiset seikat. Lisäksi on tärkeää määritellä, kuka kantaa päävastuun päätöksenteossa.
  • Määrittele toimituspolitiikka ja viestintästrategia ennen sivuston lanseeraamista.

(Inter Press Service/IJNET)

https://ipsnoticias.net/2021/12/los-periodistas-bielorrusos-reportean-desde-el-exilio/