Uutiset / 20.09.2011

Uudet tuulet ravistelevat valtavirran mediaa Kreikassa

Yhdysvaltain entinen Kreikan-lähettiläs Charles P. Reis kertoi kesän lopulla vuodetussa sähkeessä, että Kreikan mediaa hallitsee pieni joukko, jonka omaisuus on useimmiten luotu laivanvarustuksella, pankki- ja vakuutustoiminnalla sekä tele-, öljy- tai urheilualalla.  Monella on verisiteitä ja avio- tai rakkaussuhteita muihin alan porhoihin ja/tai poliittisiin päättäjiin.

Objektiivisuuden puute ja nepotismi olivat muutenkin vetäneet Kreikan median luotettavuuden pohjalukemiin jo kahden vuoden takaisessa kyselyssä.

Se on näkynyt myynnin romahtamisena varsinkin päivälehtien sunnuntainumeroilla, joita aiemmin arvostettiin terävien analyysiensa vuoksi. Lehti, jonka sunnuntaipainosta vielä vuonna 2005 myytiin 300 000 kappaletta, oli keväällä 2010 painunut alle 100 000:n. Kreikan talouskriisin pahetessa myynti ei ole yltänyt edes 75 000:een.

Väärennös vei luottamuksen

Luottamus mediaan romahti joulukuun 2008 mellakoiden aikaan. Yksityinen tv-kanava jäi kiinni äänitehosteiden lisäämisestä kuvanauhaan, jossa vihainen joukko kävi poliisien kimppuun sen jälkeen, kun yksi näistä oli ampunut 16-vuotiaan Alexis Grigoropoulosin kylmäverisesti.

Youtubeen ilmestyi samaan aikaan tilanteesta videokuvaa, jossa kuului vain laukauksen ääni.

"On selvää, että valtavirran media menettää yleisöään nopeasti", uuteen mediaan erikoistunut toimittaja Aggeliki Boubouka sanoo.

"Muutamien kymmenientuhansien ihmisten kriittinen massa seuraa maan todellisuutta internetin ja muiden uusien välineiden kautta", hän jatkaa.

Boubouka on työskennellyt vasemmalle kallellaan olevassa Eleftherotypia-lehdessä, jota uhkaa nyt sulkeminen, sillä palkkoja ei ole maksettu kolmeen kuukauteen.

Hänen mukaansa valtavirran media on jo joutunut muuttamaan linjauksiaan uusien toimijoiden takia.

Mullituksia tulossa

Boubouka ennustaa Kreikan mediakentän mullistuvan perusteellisesti, vaikka kukaan ei tiedä tarkalleen miten.

Muutoksen merkkejä näkyy jo. Isot tv-kanavat Skai ja Mega ovat esimerkiksi vuoden alusta kokeilleet Twitter-yhteyttä suorissa lähetyksissään.

Maan suurin radioasema Skai valmistelee blogisivustoa. Yksittäiset tv-toimittajat ovat perustaneet omia nettisaittejaan, joista menestyneimpiin kuluvat TVXS ja Protagon. Nettiin päätyvät myös monet nuoret toimittajat, joille ei ole tarjolla muita työtilaisuuksia.

Julkista mielipidettä halveksinut valtavirran media on saanut haastajikseen myös kansalaiset, jotka syöttävät uutiskuvaa ja -tekstiä nettiin.

"Nyt ihmiset käyttävät perinteisen median rinnalla vaihtoehtoisia tietolähteitä ennen kuin muodostavat mielipiteensä asioista", sanoo Spyros Papadopoulos, joka tunnetaan netissä nimellä To Vytio.

Papadopoulos perusti muiden bloggareiden kanssa tänä vuonna Radiobubble-nettiradion. Ateenan mellakoiden ja lakkojen aikana sitä seuraa 3 000 henkeä.

Kansa rahoitti dokumentin

Katerina Kitidi ja Aris Xatzistefanou keräsivät yleisöltä 16 000 euroa, jonka avulla he tuottivat hallituksen säästölinjaa arvostelevan Debtocracy-dokumentin.

"Laitoimme filmin nettiin ja pyysimme ihmisiä auttamaan sen levityksessä. Joinakin päivinä sivulla on 500 000 kävijää", kertoo Xatzistefanou, joka sai potkut isolta radioasemalta pian dokumentin tultua julki.

"Kreikan tv-kanavat torjuivat dokumentin ja lehdistö kirjoitti siitä kielteisesti. Luulen että syynä on politiikka ja se, että kaikki tapahtui median vallan ulottumattomissa. Kreikan media on perinteisesti hyvin itsevaltainen", Xatzistefanou sanoo.

Debtocracyn sivuilla on jo 1,5 miljoonaa kävijää. Se on esitetty tekstitettynä Englannissa, Espanjassa, Portugalissa ja Belgiassa. Kiinnostusta on myös Latinalaisessa Amerikassa.

Xatzistefanoun mielestä sosiaalisen median rooli on Kreikassa hiukan erilainen kuin arabikeväässä. "Täällä emme taistele pelkästään sananvapaudesta, vaan haastamme valtavirran median yksinoikeuden analysoida ja tulkita todellisuutta."


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.