Uutiset / 20.10.2017

USA:n lähtö Unescosta rapauttaa sananvapautta

YK, New York (IPS - Tharanga Yakupitiyage) Johtavat sananvapausjärjestöt ovat vedonneet Yhdysvaltoihin, jotta se harkitsisi uudelleen eroaan YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescosta. Järjestöjen huoli liittyy lehdistönvapauden ja journalistien turvallisuuden kapenemiseen. Donald Trumpin hallitus on ilmoittanut, että Yhdysvallat jättää Unescon joulukuussa 2018, koska se pitää järjestöä Israelin-vastaisena ja palestiinalaisia suosivana. USA lupaa harkita lähtöään uudelleen, jos Unescon politiikka muuttuu. ”Vetäytyminen Unescosta edustaa yritystä heikentää organisaatiota, kun Yhdysvallat ei enää anna panostaan ja käytä vaikutusvaltaansa Unescon ajamissa tärkeissä asioissa, kuten toimittajien suojelussa”, Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) Yhdysvaltain osaston vaikuttamis- ja viestintäjohtaja Margaux Ewen sanoo. Se, että USA ei halua olla mukana tässä työssä, huolestuttaa kaikkia lehdistönvapauden ja toimittajien suojelun kannattajia, hän lisää. ”Yhdysvaltain vetäytyminen heikentää Unescon globaalia kykyä taistella lehdistönvapauden loukkauksia vastaan ja luo valtatyhjiön, jonka autoritaariset hallitukset saattavat täyttää”, Committee to Protect Journalists -järjestön (CPJ) vaikuttamistyön johtaja Courtney Radsch vahvistaa. Vuonna 1945 perustetun Unescon tehtäviin kuuluu vapaan, riippumattoman ja monipuolisen tiedonvälityksen edistäminen. Sen kontolla on myös toimittajien turvallisuutta ja näihin kohdistuvien rikosten rankaisemattomuutta koskevan YK:n toimintaohjelman toteutus. Unesco on vuodesta 2007 lähtien kirjannut lähes tuhannen mediatyöntekijän surmat.  ”Unescon tukeminen liittyy saumattomasti toimittajien turvallisuuden takaamiseen myös vaarallisissa maissa”, järjestöt korostavat. Jatkoa kotimaan politiikalle? Ewenin mukaan Unesco-päätös näyttää jatkolta Valkoisen talon politiikalle, joka on pyrkinyt tukkimaan kriittisten toimittajien suita kotimaassa. ”Sananvapaus ja toimittajien turvallisuus kuuluvat kuitenkin Yhdysvaltain perusarvoihin, mikä edellyttää kansainvälistä yhteistyötä, ei sen lopettamista”, hän muistuttaa. Article 19 -järjestön johtaja Thomas Hughes sanoo, että presidentti Trumpin hyökkäykset mediaa vastaan ovat ”enemmän kuin sanahelinää” ja heijastavat irtautumista maailmanlaajuisen sananvapauden puolustajan roolista. Yhdysvallat erosi Unescosta edellisen kerran vuonna 1984 ja palasi 2003. Eron syy oli tuolloin huoli Neuvostoliiton vaikutusvallasta järjestössä. Vuonna 2011 USA veti rahoituksensa Unescolta vastalauseena Palestiinan jäseneksi ottamiselle.  

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.