Uutiset / 13.05.2015

USA vakoili Al Jazeeran Pakistanin-päällikköä

New York (IPS – Kitty Stapp) Ahmad Muaffaq Zaidan ei kiistä yhteyksiään terroristiryhmiin. Ilman niitä hän ei olisi pystynyt tekemään työtään uutiskanava Al Jazeeran tutkivana toimittajana ja Islamabadin-toimiston päällikkönä.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n entisen työntekijän Edward Snowdenin vuotamista salaisista asiakirjoista paljastui toukokuussa, että NSA on vakoillut Zaidanin tietoliikenteen metadataa ja väittää häntä sen perusteella al-Qaidan jäseneksi.

”Pakistan luokitellaan maailman vaarallisimpiin maihin toimittajien kannalta. Tieto Zaidaniin kohdistuneesta vakoilusta vain pahentaa pelkoja ja rajoittaa lehdistönvapautta”, sanoo Furhan Hussain. Hän johtaa digioikeuksien ja ilmaisunvapauden ohjelmaa Bittejä kaikille- nimisissä pakistanilaisessa ihmisoikeusjärjestössä.

Luotettuihin journalisteihin kohdistuva vakoilu vaarantaa myös heidän lähteidensä ja verkostojensa turvallisuuden, Hussain lisää. Hän haluaisi tutkia Pakistanin valtion roolin vakoilun mahdollistamisessa alueellaan.

Ei yllätä, mutta järkyttää

Kansainväliset sananvapausjärjestöt eivät pidä Zaidanin tapausta yllätyksenä sen jälkeen, mitä NSA:n toiminnasta on viime vuosina paljastunut, mutta kylläkin järkyttävänä.

Vakoilemalla konfliktialueella toimivia toimittajia NSA tekee tyhjäksi arvot, joita sen on määrä edistää: turvallisuuden, demokratian ja vapaan tiedonvälityksen, sanoo Privacy Internationalin lakiasiain johtaja Carly Nyst.

Committee to Protect Journalists -järjestön Aasian-koordinoija Bob Dietz pitää erityisen huolestuttavana NSA:n vakoilussa käyttämää Skynet-ohjelmaa, joka kerää valtavat määrät metadataa.

”Jos joku jäljittäisi kaikki minun kontaktini 20 viime vuoden ajalta, luulen, että minut luokiteltaisiin uhkatilastossa aika korkealle”, Dietz sanoo.

Zaidan on keskittynyt uutisraportoinnissaan paljolti Talebaniin ja al-Qaidaan ja tehnyt monia haastatteluja niiden korkeista johtajista.

Zaidan: Järjestöntä vääristelyä

Zaidan kiistää jyrkästi syytökset terrorismista. ”Välittääksemme tietoa maailmalle meidän täytyy voida olla vapaasti yhteyksissä kiinnostaviin henkilöihin, puhua kadunmiesten kanssa ja kerätä kriittistä tietoa”, hän painottaa.

”Kaikki valtion valvonta, joka estää tätä prosessia, loukkaa lehdistönvapautta ja yleisön oikeutta saada tietoa. On järjetöntä todellisuuden vääristelyä ja loukkaus journalistista ammattia kohtaan yhdistää minut tai kuka tahansa toimittaja johonkin ryhmään puhelintietojen, tapaamisten tai käytettyjen lähteiden perusteella”, Zaidan jatkaa.

Al Jazeera on ollut aiemminkin NSA:n syynissä. Der Spiegel paljasti 2009 vuodettuja dokumentteja, joiden mukaan vakoojat olivat hakkeroineet uutiskanavan sisäisen viestintäjärjestelmän.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.