Työttömyys

Työelämässä saattaa tulla eteen monenlaisia mutkia. Kokosimme tälle sivulle ensikäden vinkkejä lomautuksen ja työttömyyden varalle.

Journalistiliitto neuvoo ja tukee jäseniään:

  • Liiton lakineuvonta päivystää arkisin klo 13−16 numerossa 044 7555 000 (heinäkuussa klo 13-15)
  • Jäsenasianeuvonta päivystää maanantaisin klo 10-11.30 ja torstaista perjantaihin klo 9–11.30 numeroissa 050 366 3501 ja 040 752 5372
  • Huomaa, että arkipyhät ja loma-ajat saattavat muuttaa palveluaikoja! Tarkista muutokset alla olevasta yhteystiedot-linkistä.

Tarkemmat tiedot jäsenpalveluista ja liiton yhteystiedoista täällä.

Katso myös Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. Luovien alojen järjestöjen yhteistyöllä tehtyyn oppaaseen on kerätty tietoa suomalaisesta sosiaaliturvasta ja miten se toimii, kun välillä on töitä, välillä ei. Opas on tarkoitettu henkilölle, joka voi yhdistellä työsuhteista työtä, yrittäjänä tehtyä työtä ja omaa työtä, kuten apurahatyö.

Mistä tiedän, olenko työttömyyskassan, A-kassan jäsen?

Tarkista jäsentietosi Journalistiliiton extranetistä, ohjeet tässä: Näin tarkistat tietosi jäsenrekisteristä.Mikäli olet työttömyyskassa A-kassan jäsen, toimi alla olevien ohjeiden mukaan. Valtaosa Journalistiliiton työsuhteisista jäsenistä kuuluu A-kassaan. Jos kuulut johonkin toiseen työttömyyskassaan, lue ohjeet sen sivuilta. Jos kuulut Journalistiliittoon, mutta et mihinkään työttömyyskassaan, katso ohjeet TE-toimiston sivuilta.

LOMAUTUS

Lomautus tarkoittaa sitä, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät, mutta työsuhde pysyy voimassa. Lomautus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi jatkuva. Se voi olla myös kokoaikainen tai osa-aikainen.

  • kokoaikainen: olet lomautettuna koko kalenteriviikon
  • osa-aikainen: teet lyhennettyä työviikkoa (joko päivittäinen tai viikoittainen työaika lyhennetty)
  • lomautus voidaan toteuttaa myös useammassa eripituisessa jaksossa

A-kassa on koonnut ohjeet lomautuksen varalle. Löydät ohjeet täältä.

TYÖTTÖMYYS

Voit ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon jo ennen työttömyyden alkua. Työnhaku on voimassa ilmoittautumispäivästäsi lähtien. Pidä työnhakusi voimassa TE-toimiston kanssa sovittavalla tavalla koko työttömyyden ajan. Muista ilmoittaa työttömyyskassalle jos saat työttömyyskaudellasi tuloja (palkka, käyttökorvaus, tekijänoikeuskorvaus, lisenssimaksu ja vastaava tulo). Kertakorvaukset sovitellaan tapauskohtaisesti pidemmälle ajanjaksolle.

Katso A-kassan kokoamat ohjeet täältä.

OLETKO OSA-AIKATYÖSSÄ TAI TÖISSÄ SATUNNAISESTI?

Huomaa, että soviteltua päivärahaa ei saa jos itse jää osa-aikatyöhön. Päivärahaa voit hakea jo ennen kuin saat lyhyestä työjaksosta palkan tai palkkalaskelman. Tämä koskee osa-aikatyötä, alle kahden viikon pituista kokoaikatyötä ja tapauksia, joissa lomautus tarkoittaa päivittäisen työajan lyhennystä.

Katso A-kassan kokoamat ohjeet täältä.

MITEN YRITTÄJYYS VAIKUTTAA PÄIVÄRAHAAN?

Mitä eroa on yrittäjällä ja työntekijällä? Millainen on freelancerin asema ja sosiaaliturva? Katso tärkeää tietoa täältä.

Katso A-kassan kokoamat ohjeet täältä.

SAAN APURAHAA, MITEN SE VAIKUTTAA PÄIVÄRAHAAN?

Katso A-kassan kokoamat ohjeet täältä.