Uutiset / 30.06.2017

Toimittajilla ja poliisilla eri näkemys poistumiskäskyn taustoista

Kuva: Uwa Iduozee / Ruskeat Tytöt Kuva:
Ruskeat tytöt -sivustolla julkaistiin 29. kesäkuuta kirjoitus Helsingin poliisin toiminnasta Suomi ensin -leirin purkamisen yhteydessä. Ruskeat tytöt -sivuston edustajien mukaan poliisi poisti leirin purkupaikalta vain heidät, mutta ei valkoihoisia journalisteja. Muutama journalisti on pyytänyt Journalistiliittoa selvittämään tapausta ja ottamaan siihen kantaa. Ylikomisario, Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kertoo Journalistiliitolle, että poliisin tarkoitus oli turvata yleinen järjestys ja turvallisuus tapahtumapaikalla. ”Suomi ensin -porukan käytös oli kiihkeää ja aggressiivista. Poliisin tilannejohdon antaman ohjeen mukaan kaikkeen provokatiiviseen kuvaamiseen ja muuhun käytökseen oli puuttuva ja niin käyttäytyvät henkilöt poistettava paikalta. Provokatiivisella käytöksellä tarkoitetaan esimerkiksi kuvaamista liian läheltä tai huutelemista”, Hakola sanoo. Hakolan mukaan etnistä profilointia ei tapahtunut, vaan poistumiskäskyjä annettiin useille henkilöille, myös valkoihoisille. ”Yksi siviiliasuinen, tarkkailutehtävissä ollut poliisimies oli lähellä näitä julkisuuteen tulleita naisia. Hänen mukaansa naisten luokse oli tullut yksi paikalta poistettu mieshenkilö, joka arveli poistumiskäskyn johtuvan ihonväristään. Tämän jälkeen ryhmä oli keskustellut siitä, miten tilannetta voitaisiin testata”, Hakola sanoo. ”Yksi ryhmän naisista oli ehdottanut, että testattaisiin, miten poliisi käyttäytyy ryhmän naispuolista jäsentä kohtaan. Tämän jälkeen yksi ryhmästä meni uudelleen kuvaamaan tapahtumia lähietäisyydeltä. Poliisi poisti paikalta hänet, kuten muutkin ihmiset.”  

"Muut saivat kuvata"

Ruskeat tytöt -sivuston toimittaja Maryan Abdulkarim toteaa saattaneensa mainita poliisin testaamisesta. ”Saatoin sanoa niin sen jälkeen, kun poliisi oli käskenyt miespuolista kuvaajaamme menemään 'pois siitä ärsyttämästä'. Heittoni ei ollut vakava eikä selitä saamaamme poistumiskäskyä. Paikalla oli kymmeniä ihmisiä kuvaamassa, mutta en havainnut, että poliisi olisi puuttunut muiden kuin meidän kuvaamiseen. Esimerkiksi aktivisti Suvi Auvinen ja STT:n kuvaaja saivat kuvata. Jos poliisin tarkoitus oli puuttua provokatiiviseen käytökseen, olisin myös halunnut nähdä heidän puuttuvan myös Suomi ensin -porukan huuteluun”, Abdulkarim sanoo. ”Siinä vaiheessa, kun poliisi tuli käskemään meidät pois torialueelta, olimme yleisön joukossa, emme lähellä Suomi ensin -leiriläisiä. Poliisimies ei käskenyt pois ketään muuta lähellämme ollutta eikä perustellut määräystä mitenkään. Tulkintamme on, että ihonvärimme vaikutti poistumiskäskyyn.”  

SJL ei hyväksy rasismia

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ei ota tapaukseen kantaa, koska ei itse ollut tapahtumapaikalla. Yleishuomiona hän toteaa, että Journalistiliitto ei hyväksy rasismia eikä toimittajien työn estämistä. ”Tiedämme mielenosoituksista ja vastaavista tilanteista yleisesti, että niissä on räjähdysvaara. Poliisin tehtävä on turvata tällaiset tapahtumat. Poliisi voi yrittää estää tilannetta eskaloitumasta esimerkiksi perustamalla paikalle ei-kenenkään-maan, jonne estetään myös toimittajien pääsy.” ”Jos poliisi on poistanut Suomi ensin -leirin purkupaikalta vain Ruskeat tytöt -sivuston edustajat, se on tietenkin epäasiallista”, Aho toteaa.   Lue myös lakimies Tytti Oraksen bloggaus viranomaisten ja journalistien oikeuksista joukkokokoontumisissa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Luovat alat kulttuurileikkauksia vastaan: Kivi voittaa sakset -mielenilmaus 15.4.

Tavoitteena on perustella luovien alojen positiivisten vaikutusten ja kasvupotentiaalin avulla, ettei kulttuurin valtionrahoituksesta kannata leikata.