Uutiset / 08.01.2015

Vain pelkurit reagoivat satiiriin tarttumalla Kalashnikoviin.

Pariisi (IPS – A.D. McKenzie) ”Vain pelkurit reagoivat satiiriin tarttumalla Kalashnikoviin”, kommentoi ranskalainen pilapiirtäjä Plantu hyökkäystä, joka tehtiin 7. tammikuuta Pariisissa Charlie Hebdo -satiirilehteä vastaan. Iskussa kuoli kymmenen lehden työntekijää ja kaksi poliisia, ainakin 11 ihmistä loukkaantui.

Surmatuista piirtäjä Tignous, alias Bernard Verlhac, kuului Cartooning for Peace -järjestöön, jonka Plantu perusti YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin kanssa 2006 tanskalaislehden Muhammed-pilakuvista nousseen kohun jälkeen.

Charlie Hebdo oli ollut uhkausten ja hyökkäysten kohteena vuosia, koska se julkaisi Muhammed-pilakuvat. Tällä viikolla lehden kannessa oli ranskalaiskirjailija Michel Houellebecq, jonka hiljan ilmestynyt romaani Soumission kertoo tulevaisuuden Ranskasta islamilaisen hallinnon alla.

Ranskassa kaikki uskonnolliset ja poliittiset ryhmät tuomitsivat iskun tuoreeltaan. Muslimineuvosto muistutti, että barbaarinen teko oli myös hyökkäys demokratiaa ja lehdistönvapautta vastaan. Protestanttien liitto painotti, ettei mikään uskonto oikeuta vihatekoja.

”Kansainvälinen yhteisö ei voi sallia sitä, että ääriliikkeet tukahduttavat mielipiteiden ja ajatusten vapaan virran”, sanoi Pariisissa päämajaansa pitävän YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon pääjohtaja Irina Bokova.

Enemmän vaaroja kuin koskaan

Amnesty International luonnehti tammikuun seitsemättä ilmaisun- ja lehdistönvapauden mustaksi päiväksi. Euroopan journalistiliitto EFJ tuomitsi tapahtuneen, ja sen puheenjohtaja Mogens Blicher Bjerregaard sanoi, että toimittajiin kohdistuu nyt enemmän vaaroja ja uhkia kuin koskaan aiemmin.

Viime vuonna surmattiin 118 media-alan työntekijää ammattinsa vuoksi, alan järjestöt raportoivat.

Viime marraskuun 2. päivänä vietettiin ensi kertaa YK:n julistamaa päivää journalisteihin kohdistuvien rikosten rankaisemattomuuden lopettamiseksi. YK:n mukaan valtaosa toimittajasurmista oli harkittuja murhia, joilla kostettiin journalistin paljastamia rikoksia ja korruptiota.

Charlie Hebdon tuoreet piirrokset tekivät pilaa Islamilaisen valtion (järjestö tunnetaan lyhenteillä IS ja Isis) johtajasta. Tavallaan lehti myös ennusti tulevia ehdottaessaan, että IS:n johdon pitäisi tammikuun aikana lausua uuden vuoden toiveensa, kuten ranskalaisilla ministereillä on tapana.

Kollegat piirtävät

Hyökkäyksen jälkeen ranskalaiset lähtivät kaduille puolustamaan sananvapautta ja sosiaalinen media kuohui viesteistä. Myös surmattujen pilapiirtäjien kollegat ympäri maailmaa aktivoituivat. Plantun mukaan Cartooning for Peace -järjestössä työskenneltiin myöhään yöhön ja sinne tulvi tuhansittain viestejä ja piirroksia.

”Me olemme vihaisia”, Plantu julisti Ranskan televisiossa. ”Pilapiirtäjät – kristityt, muslimit ja juutalaiset – ovat järkyttyneitä ja vihaisia. Ilmaistaksemme tunteemme me tartumme kynään ja piirrämme.”

Plantu muistutti, että järjestö perustettiin rakentamaan siltoja ihmisten, alueiden ja uskontojen välille. Hän vakuutti, että pilapiirtäjien työssä on enemmän voimaa kuin ”pelkureiden barbaarisessa toiminnassa.”

Järjestön perustajien ajatuksena oli, että pilapiirtäjien kuuluu pikemminkin rohkaista keskustelua kuin herättää intohimoja. Kommentaattorien mukaan Charlien Hebdo saattoi herättää intohimoja satiirillaan, mutta ylimitoitettu vastareaktio tähtää kaiken keskustelun lopettamiseen ja vahvistaa entisestään jakolinjoja Ranskassa, jossa äärioikeiston kannatus on muutenkin kasvanut.

”Harkitut murhat tehtiin terrorin aikaansaamiseksi ja jotta vaiennettaisiin toimittajat, pilapiirtäjät ja myös jokainen kansalainen”, sanottiin Cartooning for Peacen lausunnossa. Järjestön mukaan hyökkääjät eivät kuitenkaan saa viimeistä sanaa, koska ”taide ja vapaus ovat vahvempia kuin minkäänlainen suvaitsemattomuus.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.