Uutiset / 14.11.2017

Tähtäimessä mm. kikytuntien poisto – tutustu neuvottelutavoitteisiin

Journalistiliitto neuvottelee tänä syksynä työehtosopimuksista kaikilla yhdeksällä sopimusalallaan. Neuvottelut ovat alkaneet useimmilla sopimusaloilla. Liiton tavoitteet lehdistön neuvotteluissa liittyvät muun muassa työaikamääräyksiin ja TAKO-koulutuksiin. SJL haluaa myös poistaa viime vuonna tehdyn kilpailukykysopimuksen 24 lisätyötuntia, kun taas työnantajaa edustava Medialiitto haluaa pidentää työaikaa pysyvästi. Yleisradion neuvotteluissa Journalistiliiton keskeisiä tavoitteita ovat työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamisen helpottaminen, määrä- ja osa-aikaisten työntekijöiden aseman parantaminen sekä kilpailukykysopimuksen lisätyötuntien poistaminen. Yleisradiolle työskenteleviä freelancereita koskevan Yhtyneet-sopimuksen neuvotteluissa tärkeät teemat liittyvät lisiin ja korvauksiin. SJL haluaa myös pitää ennallaan Yhtyneet-sopimukseen liittyvän kääntäjien erillissopimuksen, jota työnantaja haluaa muuttaa.  

Elokuva- ja tv-tuotannoissa tähtäimessä yleissitovuus

Kustannustoimittajien neuvotteluissa liitto tähtää palkkatason nostamiseen, kilpailukykysopimuksesta luopumiseen ja siihen, että lomat kertyvät alallaolovuosien, ei työsuhteen keston mukaan. MTV:lle uutisia tuottavan Mediahub Helsinki Oy:n neuvotteluissa SJL:n tavoitteet liittyvät muun muassa työaikaan ja vuorolisiin. Elokuva- ja tv-tuotantoja koskevissa neuvotteluissa liiton tärkein tavoite on saada sopimuksesta yleissitova eli myös alan järjestäytymättömiä työnantajia koskeva. Liiton muut tavoitteet liittyvät työaikoihin, paikalliseen sopimiseen ja harjoittelijoiden työehtoihin.  

Vanhat työehdot jatkuvat sopimuksettomassa tilassa

Kolmella Journalistiliiton sopimusalalla ollaan tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa, eli edellinen työehtosopimus on päättynyt eikä uutta vielä ole. Vanhojen sopimusten soveltaminen kuitenkin jatkuu, kunnes uudet neuvottelutulokset syntyvät. Neuvottelut jatkuvat näillä aloilla. Lokakuun lopussa päättyneet tessit koskevat MTV:lle uutisia tuottavaa Mediahub Helsinkiä, elokuva- ja tv-tuotantoja sekä elokuva- ja tv-tuotantojen henkilöstövuokrausyritystä Mediarinkiä.  

Neuvottelut alkamatta kolmella sopimusalalla

Av-kääntäjien neuvottelut alkavat 4. joulukuuta ja nykyinen sopimus päättyy vuodenvaihteessa. Myös Mediaringin ja Sanoman radiokanavien työehdoista ei ole vielä neuvoteltu. Mediaringin työehtosopimus linkittyy elokuva- ja tv-tuotantojen sopimukseen, jonka valmistuttua myös Mediaringin sopimus saataneen valmiiksi nopeasti. Sanoman radioiden sopimus puolestaan kytkeytyy lehdistön työehtosopimukseen ja siitä on tarkoitus neuvotella samassa prosessissa lehdistön kanssa. Neuvotteluihin liittyvät aikataulut löytyvät tältä sivulta, sopimusalat täältä ja nykyiset työehtosopimukset täältä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.