Uusimmat

SJL lisää löylyä, jos MTV Oy:n nollalinja jatkuu

Journalistiliiton hallitus vaatii nopeita toimia MTV/Subtv:n tes-kierroksella. Ellei työnantajien nollalinja muutu, hallitus voi puuttua asiaan jo ensi viikolla.

MTV Oy:n kanavien ohjelmatyötä koskevan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy helmikuun loppuun ja sopimukseton tila alkaa 1. maaliskuuta.  Se tarkoittaa työehtojen säilymistä samoina, mutta työrauhavelvoite lakkaa.

Uusista sopimusehdoista on neuvoteltu jo viikkoja, mutta vanhan sopimuksen umpeutumisen aattona sopu ei ollut lähelläkään. Ensi kertaa MTV:ta tes-pöydässä edustava Viestinnän Keskusliitto ei maksaisi loppuvuoden 10 kuukautta kattavalla sopimuksella eurosenttiäkään lisää nykytasoon verrattuna, minkä lisäksi se on ehdottanut suoranaisia heikennyksiä muihin työehtoihin.

Journalistiliiton palkankorotusvaade on 2,2 prosenttia. Lisäksi SJL haluaa sopimukseen muun muassa vuokratyövoiman käyttöön liittyviä parannuksia. Torstaina 28. helmikuuta koolla ollut liiton hallitus totesi neuvottelutilanteen niin lukkiutuneeksi, että päätti kiirehtiä ratkaisun syntymistä viipymättä.

Seuraavan kerran neuvottelijat tapaavat tiistaina 5. maaliskuuta.

”Jos ratkaisua ei ala syntyä, hallitus käsittelee neuvottelutilannetta ylimääräisessä kokouksessa alkavalla viikolla”, kannanotossa sanotaan.

Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen pitää työnantajan neuvottelutarjousta ja asennetta asialliseen keskusteluun todella ongelmallisina:

”Tyly linja on ollut, että meidän pitäisi hyväksyä heidän huononnuksensa työehtoihin ja pidättyä kokonaan palkankorotuksesta. Sitten vielä meidän tekstiesityksiimme sanotaan lähes kategorisesti, ettei niistä edes neuvotella.”

”Nollalinja ei ole mitenkään perusteltu. Valtaosa suomalaisista palkansaajista saa raamisopimuksen mukaisia korotuksia loppuvuoteen asti. Lisäksi VKL on itse sopinut palkankorotuksista muiden graafisen alan työntekijäliittojen kanssa syksyyn 2014 ulottuvissa sopimuksissa. Kun vielä inflaatio pyörii parin prosentin tasolla ja kun hallituksen kehysriihi voi tuoda lisäpaineita ostovoimalle, palkkavaatimuksemme on äärimmäisen kohtuullinen”, Savolainen sanoo.

Edunvalvontajohtaja Savolainen myös muistuttaa, että MTV Oy on viime kuukausina teettänyt jokseenkin samaa työtä yli kymmenen prosenttia pienemmällä henkilöstöllä kuin vuotta aiemmin. Näin palkankorotus on perusteltu myös tuottavuuden nousun ja palkkakustannusten alenemisen takia.

Myös MTV:n Ohjelmatyötekijöiden MOT:n hallitus torjuu jyrkästi työnantajan esittämän nollalinjan ja kiirehtii työnantajaa neuvottelemaan tulokseen pyrkien.