Uutiset / 09.05.2017

Sensuuri nousi tasolle 2.0

YK, New York (IPS - Tharanga Yakupitiyage) Sensuuri saa maailmassa uusia ja entistä kehittyneempiä muotoja, arvioidaan Committee to Protect Journalists -järjestön (CPJ) Attacks on the Press – vuosiraportissa.

Se puhuu sensuurin tasosta 2.0, jossa vanhat sortomenetelmät, kuten valtion harjoittama sensuuri ja arvostelijoiden vangitseminen, saavat seurakseen uuden teknologian mahdollistamia ”pehmeämpiä” keinoja.

Viime vuoden lopussa oli vangittuna 260 journalistia, mikä on ennätysmäärä CPJ:n tilastoissa. Kärjessä oli Turkki yli 145 vangitulla, perässä tulivat Kiina, Egypti ja Iran.

Turkin otteet kovenivat viime heinäkuun väitetyn vallankaappausyrityksen jälkeen. Seurasi poikkeustila, jonka varjolla hallitus sulki yli 50 sanomalehteä, 30 tv-kanavaa ja 3 uutistoimistoa.

Hallitus vangitsi toimittajia terrorismilakien nojalla. Muun muassa Cumhuriyet-lehden päätoimittaja Can Dündar tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan valtion salaisuuksien paljastamisesta, vakoilusta ja terroristien auttamisesta.

Hiljattain on vaadittu elinkautisia tuomioita 30 hengelle, joilla on yhteyksiä Zaman-lehteen. Lehti on joutunut valtion valvontaan, koska sillä on yhteyksiä Fethullah Güleniin, jota hallitus syyttää vallankaappausyrityksestä.

Raha hiljentää Keniassa

Keniassa viranomaiset ovat ryhtyneet suitsimaan mediaa rahan avulla. Kun perinteisen median talous on muutenkin kiristynyt digitalisaation myötä, lehdet on helppo painostaa itsesensuuriin rahan voimalla, toimittaja Alan Rusbridger kertoo CPJ:n raportissa.

”Murha on sotkuista, raha on siistiä”, hän kiteyttää.

CPJ:n vaikuttamistyön johtaja Courtney Radsch muistuttaa, ettei sensuuri rajoitu kehitysmaihin. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on nostanut valeuutispuheillaan mediavihamielisyyden uudelle tasolle.

Toimittaja Alan Huffman kertoo CPJ:n raportissa Trumpin kannattajan t-paidasta, jossa oli teksti ”Rope. Tree. Journalist. SOME ASSEMBLY REQUIRED.”

Trump on rajoittanut vihamielisiksi luokittelemiensa viestimien, kuten Buzzfeedin, Huffington Postin ja Washington Postin, pääsyä lehdistötilaisuuksiin ja uhannut helpottaa kunnianloukkausjuttujen nostamista.

Myrkky leviää maailmalla

Toimittaja Christiane Amanpour huomauttaa, että samat ”myrkylliset trendit” vaikeuttavat ammattikunnan toimintaa Yhdysvaltojen ohella ympäri maailmaa, kuten Egyptissä, Turkissa ja Venäjällä, missä journalismin laillista pohjaa kavennetaan.

Ecuadorissa tukahduttaminen on kohdistunut someen. Kun toimittaja Bernardo Abad tviittasi, että entinen varapresidentti ja tuleva presidentti Lenín Moreno oli jättänyt tuloverot maksamatta, hänen Twitter-tilinsä suljettiin. Näin tapahtui yhdeksälle muullekin tilille samasta syystä. Radschin mukaan internet ja some avaavat uusia kanavia sorrolle ja uhkailulle. Kiina suunnittelee sen viemistä uudelle tasolle kytkemällä journalistien postaukset heidän raha-asioihinsa. Ajatuksena on, että epämiellyttäviä totuuksia somessa kertovat toimittajat voisivat menettää luottokelpoisuutensa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.