Uutiset / 28.01.2011

Savolainen: Kivinen oikealla asialla

Ammattikorkeakoulujen medianomikoulutukseen riittäisi Kivisen mielestä kolmannes nykyisistä aloituspaikoista.

-Kivinen on oikealla asialla, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

- Journalistiliitto on jo vuosien ajan tehnyt työtä alan aloitus- ja koulutuspaikkojen vähentämiseksi. Tulokset ovat jääneet sangen vähäisiksi, sillä poliitikoilla ei ole ollut tahtoa leikata nuoria kiinnostavasta media-alan koulutuksesta.

- Kuitenkin monella nuorella karu arki on koittanut opintojen jälkeen, kun oman alan työtä ei saa. Liiton mielestä aloituspaikat pitäisi mitoittaa alalle työllistymisen mukaan ja koulutuspaikkojen määräytyä sen mukaan, mistä alan töihin valmistutaan, sanoo Savolainen.

Viime vuosiin asti alan työntekijämäärä ja samalla myös liiton jäsenmäärä on kasvanut. Viime vuonna työsuhteisten jäsenten määrä kääntyi ensimmäistä kertaa laskuun. Merkittävää kasvua ei ole odotettavissa tulevinakaan vuosina. Myös Kivisen mukaan maan suurin mediatalo Yle työllistää vain muutamia kymmeniä nuoria lähivuosina.

- Kun työsuhteinen tie on tukossa, yhä useampi aloittaa työnteon freelancerina. Freelancerit ovat kasvava jäsenryhmä liitossa. Tällä hetkellä jo joka viides työtä tekevä jäsen on freelancer, sanoo Savolainen.

Kivinen puhui eilen Vaasan yliopiston vuosipäivän juhlassa. Lue Ylen uutinen aiheesta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.