Uusimmat

Savolainen: Kivinen oikealla asialla

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen esitti eilen media-alan koulutusmäärien pienentämistä.

Ammattikorkeakoulujen medianomikoulutukseen riittäisi Kivisen mielestä kolmannes nykyisistä aloituspaikoista.

-Kivinen on oikealla asialla, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

– Journalistiliitto on jo vuosien ajan tehnyt työtä alan aloitus- ja koulutuspaikkojen vähentämiseksi. Tulokset ovat jääneet sangen vähäisiksi, sillä poliitikoilla ei ole ollut tahtoa leikata nuoria kiinnostavasta media-alan koulutuksesta.

– Kuitenkin monella nuorella karu arki on koittanut opintojen jälkeen, kun oman alan työtä ei saa. Liiton mielestä aloituspaikat pitäisi mitoittaa alalle työllistymisen mukaan ja koulutuspaikkojen määräytyä sen mukaan, mistä alan töihin valmistutaan, sanoo Savolainen.

Viime vuosiin asti alan työntekijämäärä ja samalla myös liiton jäsenmäärä on kasvanut. Viime vuonna työsuhteisten jäsenten määrä kääntyi ensimmäistä kertaa laskuun. Merkittävää kasvua ei ole odotettavissa tulevinakaan vuosina. Myös Kivisen mukaan maan suurin mediatalo Yle työllistää vain muutamia kymmeniä nuoria lähivuosina.

– Kun työsuhteinen tie on tukossa, yhä useampi aloittaa työnteon freelancerina. Freelancerit ovat kasvava jäsenryhmä liitossa. Tällä hetkellä jo joka viides työtä tekevä jäsen on freelancer, sanoo Savolainen.

Kivinen puhui eilen Vaasan yliopiston vuosipäivän juhlassa. Lue Ylen uutinen aiheesta.