Uutiset / 28.01.2011

Savolainen: Kivinen oikealla asialla

Ammattikorkeakoulujen medianomikoulutukseen riittäisi Kivisen mielestä kolmannes nykyisistä aloituspaikoista.

-Kivinen on oikealla asialla, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

- Journalistiliitto on jo vuosien ajan tehnyt työtä alan aloitus- ja koulutuspaikkojen vähentämiseksi. Tulokset ovat jääneet sangen vähäisiksi, sillä poliitikoilla ei ole ollut tahtoa leikata nuoria kiinnostavasta media-alan koulutuksesta.

- Kuitenkin monella nuorella karu arki on koittanut opintojen jälkeen, kun oman alan työtä ei saa. Liiton mielestä aloituspaikat pitäisi mitoittaa alalle työllistymisen mukaan ja koulutuspaikkojen määräytyä sen mukaan, mistä alan töihin valmistutaan, sanoo Savolainen.

Viime vuosiin asti alan työntekijämäärä ja samalla myös liiton jäsenmäärä on kasvanut. Viime vuonna työsuhteisten jäsenten määrä kääntyi ensimmäistä kertaa laskuun. Merkittävää kasvua ei ole odotettavissa tulevinakaan vuosina. Myös Kivisen mukaan maan suurin mediatalo Yle työllistää vain muutamia kymmeniä nuoria lähivuosina.

- Kun työsuhteinen tie on tukossa, yhä useampi aloittaa työnteon freelancerina. Freelancerit ovat kasvava jäsenryhmä liitossa. Tällä hetkellä jo joka viides työtä tekevä jäsen on freelancer, sanoo Savolainen.

Kivinen puhui eilen Vaasan yliopiston vuosipäivän juhlassa. Lue Ylen uutinen aiheesta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.