Uutiset / 16.06.2016

Satosen työryhmän Yle-mietintö: Ei suuria muutoksia

Työryhmä ei esitä Ylen rahoitukseen ja tehtävään dramaattisia muutoksia, kuten huhuiltuja rajuja rahoitusleikkauksia tai Ylen tehtävänkuvan merkittävää rajoittamista.

Ylen nimellinen rahoitustaso säilyy esityksessä ennallaan. Indeksikorotus kuitenkin jäädytetään tämän vaalikauden loppuun (2019) saakka. Ylen taloudellista tilannetta voidaan tarkastella vuonna 2018 uudelleen vuoden 2019 budjetin teon yhteydessä. Indeksikorotus on tässä vaiheessa mahdollinen. Vuosina 2020–2023 Yle saa normaalit indeksikorotuksensa. Ylen rahoitus siirretään takaisin budjettiraamien ulkopuolelle.

Mietinnön mukaan Ylen tehtäviin kuuluu median monimuotoisuuden edistäminen. Ylen tulee pyrkiä yhteistyöhön kaupallisen median kanssa tekemällä yhteistyötä esimerkiksi urheilutuotannossa tai linkittämällä kaupallisten toimijoiden sisältöä Ylen verkkosivuille. Yhteistyön konkreettiset muodot jäävät Ylen ja muiden medioiden mietittäväksi.

Ylen tehtävänkuvauksessa monikulttuurisuuden edistäminen vaihtuu kulttuurisen moninaisuuden edistämiseksi ja suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimiseksi.

Ylen hallintoneuvoston asemaa yhtiön hallinnossa vahvistetaan. Esimerkiksi Ylen rahoituksen muutosesityksiin vaaditaan jatkossa aina hallintoneuvoston lausunto.

Vuoteen 2022 mennessä indieostojen määrää Ylen ohjelmatuotannossa nostetaan 30 prosentista 35 prosenttiin, eli noin 62 miljoonaan vuodessa. Määräys ei ole pakottava, jos hallintoneuvosto katsoo lisäyksen mahdottomaksi.

Työryhmä haluaa, että Yle aloittaa neuvottelut palaamisesta STT:n asiakkaaksi. Kaupallisen uutistoiminnan varmistamista varten perustetaan työryhmä. Myös digi-alv:n laskeminen on kirjattu mietintöön.


Hanne Aho: "Järki voitti"

Työryhmän esitys käsiteltiin tänään torstaina eduskuntaryhmissä. Se on tarkoitus luovuttaa ministeri Anne Bernerille ensi viikon alkupuolella. Parlamentaarisen työryhmän työskentelyä on kuvailtu julkisuudessa erimieliseksi, mutta ryhmän valmis esitys on yksimielinen.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kuvailee työryhmätyön lopputulosta vallitsevissa olosuhteissa kohtuulliseksi. ”Kaupallisen median ahdinko on huomioitu työryhmän työssä. Jää nähtäväksi, miten lausuma pyrkimisestä yhteistyöhön kaupallisen median kanssa konkretisoituu.”

Aho sanoo prosessin myös osoittavan, että tiedon lisääntyessä lisääntyy ymmärryskin. ”Työryhmän mietintö on tehty tiedon eikä luulon pohjalta. On hienoa, että julkisten yhteiskunnallisten palvelujen tärkeys ymmärretään, ja niitä tarkastellaan muutenkin kuin markkinaehtoisuuden kautta”, Aho sanoo.

”Loppulausunnon yksimielisyys kertoo suomalaisen parlamentarismin toimivuudesta. Tämä on hieno uutinen myös Ylessä työskenteleville ihmisille. Järki voitti. On koko alan kannalta merkittävä linjaus, että Ylen on pyrittävä yhteistyöhön kaupallisen median kanssa ja edistettävä median monimuotoisuutta. ”


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.