Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Sananvapauden miekat Jarno Liskille ja Aishi Zidanille

Journalistiliitto on palkinnut Jarno Liskin ja Aishi Zidanin Sananvapauden kunniastipendeillä. Stipendin saa liiton jäsen, joka on toiminut journalistina erityisen ansiokkaasti ja esimerkillisesti.

Journalistiliitto on palkinnut Jarno Liskin ja Aishi Zidanin Sananvapauden kunniastipendeillä. Stipendit ja niihin liittyvät Sananvapauden miekat luovutettiin palkituille valtuuston juhlaillallisella torstai-iltana Helsingin Paasitornissa.

Sananvapauden kunniastipendin saa liiton jäsen, joka on ”toiminut journalistina erityisen ansiokkaasti ja esimerkillisesti”. Stipendi on 5000 euron arvoinen.

Freelancetoimittaja Jarno Liski tunnetaan muun muassa pääministeri Sipilän, verohallinnon ja Nuorisosäätiön tekemisiä selvittävästä työstään. Liski on työskennellyt Ylessä määräaikaisessa työsuhteessa ja nyttemmin freelancerina.

”Ilman vakituisen työsuhteen tuomaa turvaa Liski tekee monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti”, stipendilautakunta toteaa.

Liski sanoo freelancerina toimimisen ja tutkivan journalismin olevan luonteva yhdistelmä.

“Ainoat jutut, joissa on tarvinnut jotenkin pelätä jutun kohteen reaktiota, ovat ne, joissa on käsitelty mediaa”, Liski sanoo.

“Olen kuitenkin löytänyt jutuilleni niin hyvät ostajat, että olen aina voinut luottaa heidän olevan tukenani juttuprosessissa.”

Liski kertoo pitävänsä kunniastipendiä merkittävänä kollegiaalisena tunnustuksena.

“Kertoohan se siitä, että tässä on jotain tehty oikein.”

Ylen ulkomaantoimittaja Aishi Zidan on välittänyt suomalaisille tietoa kriisialueilta, joille hän on hankkiutunut sinnikkäästi ja epäröimättä. Zidanin työn näkökulma on ihmisten arkielämässä, raportoipa hän sitten saarretusta Gazasta tai Mosulista.

Toimiessaan Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana Zidan joutui Israelin viranomaisten henkilöön käyvän poikkeuksellisen painostusyrityksen kohteeksi. Zidan torjui painostuksen. Myös kotimaassa hän on joutunut nettivihan kohteeksi.

”Tämä ei ole lannistanut nuorta toimittajaa, joka kuvatessaan elämää Lähi-idässä myös henkilökohtaisten kokemusten kautta on hienosti edistänyt kulttuurien välistä ymmärtämystä”, stipendilautakunta toteaa.

Zidan sanoo, että juuri tavallisten ihmisten näkökulma motivoi häntä kirjeenvaihtajan työssään.

“Haluan selittää maailmaa mahdollisimman ymmärrettävästi, ihmiseltä ihmiselle.”

Zidan jatkaa olevansa kunniastipendistä kiitollinen ja iloinen.

“Koen, että palkinto on hyvälle ulkomaanjournalismille yleisemminkin. Sitä tekevät monet muutkin kuin minä.”