Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Radio oli ensimmäinen sosiaalinen media

YK, New York (IPS – Lyndal Rowlands) Nettiyhteys on alle puolella maapallon asukkaista, joten radio on yhä johtava uutisväline noin viiden miljardin kuulijansa ansiosta. Se toimii myös sosiaalisena mediana silloin, kun kuulijat pääsevät osallistumaan ohjelmiin.

Radion sosiaalinen rooli tahtoo usein unohtua, vaikka se mahdollistaa reaaliaikaiset keskustelut toisin kuin vaikkapa painettu sanomalehti, Lontoon Itä-Anglian yliopiston viestinnän ja kehityksen tutkija Martin Scott sanoo.

Hän korostaa, että radio avaa kehitysmaissakin mahdollisuuksia tehdä viranomaisten toiminnasta läpinäkyvää ja osallistaa yhteiskunnan vähäosaisia.

YK:n tilastojen mukaan noin 75 prosentilla kehitysmaiden kotitalouksista on jokin mahdollisuus kuunnella radiota, kun nettiin pääsee vain 40 prosenttia. Radion etuihin kuluu myös halpuus nettiyhteyksiin verrattuna.

Ja etuja on muitakin: Radio saadaan kuulumaan syrjäisimmilläkin seuduilla, joilla netistä ei ole tietoakaan. Lisäksi radio-ohjelmia voidaan lähettää lukemattomilla eri kielillä ja murteilla, ja ne palvelevat myös lukutaidottomia ja näkövammaisia.

Toisaalta älykännyköiden nopea yleistyminen kehitysmaissa tuo asukkaiden ulottuville netin ohella myös radion.

Scott pitää tavoitteena sitä, että mahdollisimman monilla on maailmassa pääsy sekä radion että netin äärelle. Se riippuu siitä, kuka näitä välineitä hallitsee.

Aidattu netti ei innostanut

Intiassa syntyi reilu vuosi sitten laajoja protesteja Facebook-yhtiön yrityksestä luoda vähävaraisille oma maksuton nettiyhteys rajatulla sisällöllä. Vastustajien mielestä tarjolla oli ”köyhä netti köyhille ihmisille”.  Vastaava ehdotus herätti yhtä lailla vastustusta Egyptissä.

Aidattu puutarha -nimellä kutsutun hankkeen katsottiin loukkaavan avoimeksi tarkoitetun ”verkkojen verkon” perusperiaatteita.

Myös radiotoimintaa on rajoitettu taajuuksien ja toimilupien sääntelyllä. Digiradio mahdollistaa toiminnan laajentamisen, mutta siirtymävaihetta on syytä valvoa tarkasti, Scott huomauttaa.

Uuden-Seelannin radio kertoi hiljan, että tuhannet Salomoninsaarten asukkaat menettivät radioyhteytensä tammikuun lopulla, kun Australian yleisradio vaihtoi AM-taajuutensa FM:ään ja online-palveluun

Tuoreiden kokemusten valossa seuraukset voivat olla kohtalokkaita: kun alueella tapahtui äskettäin maanjäristys, tieto tsunamiuhan hälvenemisestä saatiin Salomoninsaarilla ainoastaan Australian radiosta, joka vielä silloin kuului alueella.