Uutiset / 09.03.2017

Radio oli ensimmäinen sosiaalinen media

YK, New York (IPS – Lyndal Rowlands) Nettiyhteys on alle puolella maapallon asukkaista, joten radio on yhä johtava uutisväline noin viiden miljardin kuulijansa ansiosta. Se toimii myös sosiaalisena mediana silloin, kun kuulijat pääsevät osallistumaan ohjelmiin. Radion sosiaalinen rooli tahtoo usein unohtua, vaikka se mahdollistaa reaaliaikaiset keskustelut toisin kuin vaikkapa painettu sanomalehti, Lontoon Itä-Anglian yliopiston viestinnän ja kehityksen tutkija Martin Scott sanoo. Hän korostaa, että radio avaa kehitysmaissakin mahdollisuuksia tehdä viranomaisten toiminnasta läpinäkyvää ja osallistaa yhteiskunnan vähäosaisia. YK:n tilastojen mukaan noin 75 prosentilla kehitysmaiden kotitalouksista on jokin mahdollisuus kuunnella radiota, kun nettiin pääsee vain 40 prosenttia. Radion etuihin kuluu myös halpuus nettiyhteyksiin verrattuna. Ja etuja on muitakin: Radio saadaan kuulumaan syrjäisimmilläkin seuduilla, joilla netistä ei ole tietoakaan. Lisäksi radio-ohjelmia voidaan lähettää lukemattomilla eri kielillä ja murteilla, ja ne palvelevat myös lukutaidottomia ja näkövammaisia. Toisaalta älykännyköiden nopea yleistyminen kehitysmaissa tuo asukkaiden ulottuville netin ohella myös radion. Scott pitää tavoitteena sitä, että mahdollisimman monilla on maailmassa pääsy sekä radion että netin äärelle. Se riippuu siitä, kuka näitä välineitä hallitsee. Aidattu netti ei innostanut Intiassa syntyi reilu vuosi sitten laajoja protesteja Facebook-yhtiön yrityksestä luoda vähävaraisille oma maksuton nettiyhteys rajatulla sisällöllä. Vastustajien mielestä tarjolla oli ”köyhä netti köyhille ihmisille”.  Vastaava ehdotus herätti yhtä lailla vastustusta Egyptissä. Aidattu puutarha -nimellä kutsutun hankkeen katsottiin loukkaavan avoimeksi tarkoitetun ”verkkojen verkon” perusperiaatteita. Myös radiotoimintaa on rajoitettu taajuuksien ja toimilupien sääntelyllä. Digiradio mahdollistaa toiminnan laajentamisen, mutta siirtymävaihetta on syytä valvoa tarkasti, Scott huomauttaa. Uuden-Seelannin radio kertoi hiljan, että tuhannet Salomoninsaarten asukkaat menettivät radioyhteytensä tammikuun lopulla, kun Australian yleisradio vaihtoi AM-taajuutensa FM:ään ja online-palveluun Tuoreiden kokemusten valossa seuraukset voivat olla kohtalokkaita: kun alueella tapahtui äskettäin maanjäristys, tieto tsunamiuhan hälvenemisestä saatiin Salomoninsaarilla ainoastaan Australian radiosta, joka vielä silloin kuului alueella.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.