Uutiset / 17.02.2014

Radio antaa äänen Intian homoille

”Tajusin 15-vuotiaana olevani homo, ja se tuntui rikkomukselta jumalaa vastaan. Tuomitsin itseni. Mutta myöhemmin olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen”, soittaja kertoo.

”Niin, sosiaalinen hyväksyntä alkaa siitä, että hyväksyy itsensä. Keskustellaanpa siitä”, Chandra yllyttää kuulijoitaan.

Chandra on hetero, muta hänen johtamansa nettiradio omistautuu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asialle.

Samalla asialla on Bangaloressa vuodesta 2010 toiminut FM-yhteisöradio Radio Active, jossa Priyanka Divakar juontaa transsukupuolisille suunnattua ohjelmaa.

Miehenä syntynyt Divakar on käynyt läpi sukupuolenvaihdoksen kärsittyään vuosia syrjintää ja sortoa. Seksi saman sukupuolen kanssa on yhä rikos Intiassa.

Suruja ja ilojakin

Sekä Chandra että Divakar uskovat työnsä laajentavan sananvapautta, koska heille soittavat ihmiset voivat puhua identiteettiongelmistaan sekä perheensä ja yhteiskunnan reaktioista.

”Monet vanhemmat hylkäävät lapsensa, kun tämän seksuaalinen suuntaus paljastuu. Se ajaa lapset taloudelliseen, sosiaaliseen ja tunne-elämän turvattomuuteen. Moni päätyy seksikauppaan, kerjäämään tai rikoksen poluille”, Divakar selittää.

Välillä kuullaan myös iloisia tarinoita. Delhiläinen soittaja kertoo, miten hänen äitinsä reagoi poikansa homouteen: ”Hän halusi halata minua, koska oli niin iloinen siitä, että uskalsin tulla kaapista.”

Menneen ohella radiossa luodataan tulevia ja etsitään keinoja lopettaa syrjintä.

Radio tavoittaa hyvin työtätekevät nuoret, joita monet vähemmistöihin kuuluvatkin ovat, arvioi chennailainen transaktivisti ja palkittu sosiaalityöntekijä Kalki Subramanium.

Käsiksi ongelmiin

Abhijayksi esittäytyvä delhiläinen graafinen suunnittelija sanoo kuuntelevansa QRadiota usein ja pitävänsä sen kannustavasta asenteesta.

Mutta hänen mielestään pian puolivuotias radio on vaarassa alkaa toistaa itseään, ellei se ota esille vakavampia kysymyksiä, kuten poliisin julmuuksia ja työsyrjintää. 

Bangalorelaisen Sangam-järjestön aktiivi Akkai Padmashali harmittelee, että QRadio on vain nettiyhteyden omistajien ulottuvilla. Hän haluaisi tavoittaa myös digikuilun toisella puolella elävät, mutta se edellyttäisi yhteisöradioiden verkostoa koko Intiaan.

Mistä rahat?

Ongelmana on rahoitus. Chandran mukaan QRadio on saanut tukea YK:n kehitysrahastolta UNDP:ltä, ”mutta jatkuvuuden turvaaminen on vakava ongelma.”

Padmashal sysää vastuun rahoituksesta Intian valtiolle. Hänen käsityksensä mukaan esimerkiksi liittohallituksen viestintäministeri Manish Tiwari suhtautuu suopeasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin.

Subramanium muistuttaa, että yksityisillä radioasemilla on enemmän rahaa kuin yhteisöradioilla. Hän patistaa yrityksiä ulottamaan sosiaalinen vastuunsa seksuaalioikeuksien edistämiseen radion kautta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.