Uutiset / 07.04.2015

Palkitun angolalaisen toimittajan kohtalo huolettaa

New York (IPS – Lisa Vives) Laaja joukko afrikkalaisia ja kansainvälisiä toimittaja- ja ihmisoikeusjärjestöjä vaatii oikeutta angolalaiselle toimittajalle Rafael Marques de Moraisille, joka uhkaa joutua vankilaan korruptiopaljastustensa vuoksi.

Maaliskuun lopussa malawilaisessa lehdessä julkaistun vetoomuksen allekirjoittajina on Committee to Protect Journalists, Amnesty, Toimittajat ilman rajoja ja yli kymmenen muuta järjestöä. Ryhmä kiitti Marquesia, joka on ansiokkaissa tutkivissa artikkeleissaan vetänyt Angolan hallituksen vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista ja korruptiosta, ja joutunut siitä hyvästä lukuisia kertoja pidätetyksi.

Nyt joukko angolalaisia kenraaleja on nostanut Marquesia vastaan jutun hänen kirjastaan, joka ilmestyi Portugalissa 2011. Kirjan englanninkielinen painos Blood Diamonds: Corruption and Torture in Angola ei ole vielä markkinoilla.

Kirja listaa ihmisoikeusloukkauksia, kuten tappoja, kidutusta ja pakkohäätöjä, joita tapahtui Lunda Norten timanttikaivoksilla Koillis-Angolassa. Kirjassa nimeltä mainitut upseerit ja liikemiehet yrittivät ensin nostaa kunnianloukkausjutun Marquesia vastaan Portugalissa, mutta syytteet hylättiin.

Kirjansa ilmestyttyä Marques itse vetosi Angolan oikeuskansleriin, jotta kenraalien osuus vakavissa loukkauksissa tutkittaisiin. Tapaus kuitenkin hyllytettiin ja uusia syytteitä nostettiin Marquesia vastaan.

Häntä uhkaavat jopa yhdeksän vuoden vankeus ja noin miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Vetoomuksessa muistutetaan, että Marques on saanut työstään useita arvostettuja kansainvälisiä palkintoja, joista tuorein on maaliskuun lopulla myönnetty 2015 Index on Censorship Freedom of Expressions in Journalism -palkinto.

Lisää vapautta timanttikentille

Maailman suurimpiin timanttien tuottajiin kuuluva Angola on höllännyt niiden etsintää ja tuotantoa koskevia sääntöjä sen jälkeen, kun suuret tuottajat Etelä-Afrikan De Beersiä myöten supistivat toimintaansa talouskriisin vuoksi. Kehitys huolestuttaa ympäristöjärjestöjä ja asukkaita. Kansalaisten liikehdintä puolestaan kiusaa hallitusta, joka haluaisi tehdä Marquesin oikeudenkäynnistä varoittavan ennakkotapauksen.

Marques itse sanoi maaliskuun palkintotilaisuudessa, että oikeudenkäynti tekee hänet vahvemmaksi. ”Se osoittaa angolalaisille, ettei ole mitään pelättävää, ja että he voivat vaatia viranomaiset vastuuseen teoistaan.”

Vuodesta 1992 lähtien Angolassa on murhattu seitsemän journalistia ja lukuisia muita on uhkailtu ja vangittu, kertoo brittilehti The Guardian. 

Maaliskuussa aktivistit Marcos Mavungo ja Arao Bula Tempo pidätettiin Angolan öljyntuotantoalueella Cabindassa kaksi tuntia ennen kuin hallitusta vastustavan mielenosoituksen oli määrä alkaa. Miehet on vangittu yllytyksestä syytettyinä.

Human Rights Watch syyttää Angolaa liiallisesta voimankäytöstä mielenosoitusten tukahduttamisessa.

Lisätietoja: https://www.ifex.org/angola/


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.