Uusimmat

Palestiinalaishallinto suitsii sananvapautta

Jerusalem (IPS – Jillian Kestler-D’Amours) Palestiinalaishallinto kuristaa sananvapautta pidättämällä toimittajia ja nettiaktivisteja Länsirannalla, ihmisoikeusjärjestöt syyttävät.

”Moni on peloissaan ja laskee kymmeneen ennen kuin avaa suunsa. Mielipiteiden ilmaisemisesta on tulossa maanalaista toimintaa”, al-Haq-ihmisoikeusryhmän johtaja Shawan Jabarin sanoo.

Nablusin lähellä asuva opiskelija Hasan Abbadi vietiin hiljan kuulusteluihin, koska hänen poliittiset pilapiirroksena ”luovat epäyhtenäisyyttä”. Hän oli putkassa useita päiviä, kunnes pääsi vapaaksi takuita vastaan. Oikeudenkäynti on tulossa.

Jabarinin mukaan ihmisiä, jotka eivät ole tehneet mitään laitonta, tuomitaan poliittisin perustein. Näiden mainetta mustataan puhumalla hajaannuksen lietsonnasta.

Toimittajia vastaan nostetaan syytteitä nojautuen Jordanian rikoslakiin vuodelta 1960. Palestiinalaisten oikeuskansleri Ahmad al-Maghni ei ole pystynyt suojelemaan ihmisoikeuksia Länsirannalla eikä ymmärrä, että ilmaisunvapaus on nyt etusijalla kaikkialla, Jabarin suomii.

Kymmeniä pidätetty

Palestiinalaishallinto on pidättänyt viime viikkoina kymmeniä toimittajia, bloggareita, opiskelijoita ja aktivisteja. Syyksi ovat riittäneet kriittiset huomautukset sosiaalisessa mediassa.

Jamal Abu-Rihan joutui kuulusteluihin huhtikuun alussa, koska hänen Facebook-sivunsa tuomitsee korruption. Häntä syytetään palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin vastustamisesta.

Toimittaja Yusef al-Shayeb pidätettiin maaliskuun lopulla. Hän kieltäytyi paljastamasta lähteitä, joiden nojalla hän kyseenalaisti palestiinalaishallinnon Pariisin-edustuston toimintaa jordanialaisessa al-Ghad-lehdessä. IFJ tuomitsi pidätyksen ja vaati toimittajan vapauttamista.

Al-Shayeb kuitenkin vangittiin syytettynä kunnianloukkauksesta ja eripuran lietsonnasta. Hän ryhtyi syömälakkoon ja sai mielenosoittajat liikkeelle. Al-Shayeb vapautettiin huhtikuun lopulla takuita vastaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Tiedonvälitys heikkenee

Journalisteihin kohdistuvat hyökkäykset ja pelottelu vahvistavat sensuuria, Palestinian Centre for Development and Media Freedoms (Mada) -laitoksen johtaja Mussa Rinawi sanoo.

”Tiedonvälityksen taso jatkaa laskuaan, ja se vaikuttaa psykologisesti toimittajiin. Mada vastustaa niin Israelin kuin palestiinalaistenkin tekemiä hyökkäyksiä”, hän jatkaa.

Palestiinalainen uutistoimisto Ma'an raportoi huhtikuun lopulla, että hallinto ohjeisti nettipalvelujen tarjoajia estämään pääsyn sivuille, joilla arvosteltiin presidentti Abbasia.

Kun asia tuli julki, viestintäministeri Mashur Abu Daka joutui eroamaan. Oikeuskansleri al-Maghni kuitenkin puolusteli päätöstä turvallisuussyihin vedoten.

Rinawi pitää hyvin huolestuttavana, että palestiinalaishallinto on alkanut rajoittaa aiemmin vapaata netin käyttöä. Hän yllyttää kansalaisyhteiskuntaa vastatoimiin, koska al-Shayebin vapauttaminen osoitti, että liikehdintä tuottaa tulosta.