Uutiset / 21.08.2013

Myanmarin suosituin some syntyi Vietnamissa

”Ajoitus osui nappiin, sillä olen asunut muutamia vuosia Aasiassa ja etsiskelin uutta haastetta”, kertoo Rita Nguyen, 37, joka houkutteli kumppanikseen liikkeenjohtoa opiskelleen Quynh Anh Nguyenin, 28. Molemmat ovat syntyneet Vietnamissa, mutta varttuneet länsimaissa.
 

Rita on Kanadan kansalainen ja johti aiemmin Yhdysvalloissa Electronic Arts -peliyhtiötä. Hän muutti kolme vuotta sitten Vietnamiin ja teki töitä muuna muassa mig33-portaalille, jolla on Aasiassa yli 70 miljoonaa käyttäjää.

Myanmarin pääkaupungissa Yangonissa tammikuussa pidetty it-alan tapahtuma BarCamp houkutteli reilut 6 000 osanottajaa. Se oli Ritan ensivisiitti Myanmariin ja antoi kipinän Squarin perustamiseen.

”Siinä oli haastetta: miten luoda nettiyhteisö paikkaan, joka oli niin eristynyt sekä maantieteellisesti että teknisesti. Houkuttelin Seattlessa asuneen Anhin palaamaan Aasiaan, ja tässä sitä ollaan”, Rita kertoo.

Prosentti netissä

Sotilaiden pitkään alistama Myanmar on viime aikoina ottanut askelia demokratian suuntaan ja avannut rajojaan ulkomaiselle pääomalle. Maan 60 miljoonasta asukkaasta käyttää nettiä noin prosentti.

”Yangonissa on paljon nuorisoa, ja siellä järjestettiin Aasian laajin BarCamp. Siksi ajattelimme, että olisi siistiä tarjota sikäläisille mahdollisuus kommunikoida. Juuri nyt kaikki ovat kiinnostuneita Myanmarista”, Rita selittää.

Kesäkuun kokeiluvaiheen aikana Squar toimi vain kännykässä, mutta avautuu nyt myös tietokoneilla. Se on saanut jo merkittävän sponsorin. Coca Cola palasi heinäkuussa Myanmariin 60 vuoden tauon jälkeen ja hyödynsi Facebookin ohella Squaria näyttävän paluukampanjansa mainonnassa.

Squar toimii burman kielellä, ja se on rakennettu juuri maan nykyoloja varten, Rita painottaa. ”Rohkaisemme myanmarilaisia keskustelemaan ja jakamaan näkemyksiä toistensa kanssa.”

Facessa on yksinäistä

”Facebook on paljon suljetumpien piirien yhteisö, joka keskittyy henkilökohtaisiin ystävyyssuhteisiin. Myanmarissa useimpien perhe ja ystävät eivät ole vielä netissä, joten Facebookissa voi tulla yksinäinen olo. Squarissa löytää ystäviä, jotka ovat online.”

Squarin aktiivisimpiin käyttäjiin kuuluu henkilö nimeltään Phyonaing. Hänen ensimmäinen postauksensa oli perusteellinen ohjeisto näppäimistön käytöstä burman kielen kirjoittamiseen.

Rita kuvaa Coca Colan mainoskampanjaa esimerkiksi siitä, miten Squaria voi hyödyntää bisneksessä ja saada suoran yhteyden nuorisoon.

Anhin mukaan mainostulojen kartuttaminen ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa etusijalla. ”Nyt keskitymme rakentamaan parasta some-elämystä myanmarilaisille”, hän vakuuttaa. Se tarkoittaa hänen mukaansa hauskojen ja ainutlaatuisten kokemusten järjestämistä kilpailujen, promootioiden ja kumppanuuksien avulla.

Squarin kehittäjät istuvat Vietnamin Ho Chi Minhissä ja Yangonin toimistossa työskentelee kuusi henkeä.

Ritan mukaan puolen miljoonan dollarin alkupääoman hankinta oli helppo nakki. ”Myanmarissa on kallista toimia, mutta sain rahat uskomattoman helposti kokoon omien verkostojeni kautta. Myamar on nyt mahdollisuuksien maa.”

Nettiyhteyksiä on kuitenkin vähän, ja ne ovat niin hitaita, että joku on perustanut Facebookiin sivun I Hate Myanmar Internet Connection.

Myanmar isännöi vuonna 2014 alueen Asean-maiden huippukokouksen, joten palveluja on pakko parantaa. Kesäkuussa maa myönsi toimiluvat kahdelle uudelle kännykkäoperaattorille, Norjan Telenorille ja Qatarin Ooredoolle.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.