Uutiset / 17.11.2017

Mediakunnan jäsentavoite täyttynyt jo tuplasti

Mediakunnan hallitus vuonna 2017: Hanna Onttonen (vas.), Simon Huldén (puheenjohtaja), Mari Areva, Petri Juola ja Anu-Maija Kärjä. Kuva: Maiju Mitrunen Kuva:
Journalistiliiton perustaman työosuuskunnan, Mediakunnan, jäsenmäärätavoite kuluvalle vuodelle on saavutettu jo kaksinkertaisena. Journalistiliiton tavoitteena oli, että tammikuussa 2017 perustettu Mediakunta saisi 75 jäsentä ensimmäisen toimintavuotensa aikana. Tavoite täyttyi huhtikuussa, ja 14. marraskuuta Mediakunta sai 150. jäsenensä. Mediakunta on tiettävästi maailman ainoa valtakunnallisesti toimiva ammattiyhdistyksen perustama työosuuskunta. ”Tavoitteen ylittäminen ennätysajassa todistaa, että jäsenlähtöisesti perustetulle palvelulle on ollut aito tarve. Toisaalta osuuskunnan menestys kertoo siitä, että olemme onnistuneet palvelun kehittämisessä jäsenpalautteen perusteella ja tehneet oikeita ratkaisuja. Palvelun ja toiminnan parantamiseksi tulee jäsenistöltä vinkkejä ja ideoita jatkuvasti. Niihin suhtaudutaan hallituksessa tosissaan ja pyritään reagoimaan nopeasti, sillä Mediakunta on aidosti työntekijöidensä omistama yritys", arvioi Mediakunnan toiminnanjohtaja Maiju Mitrunen.

Myös liikevaihto kasvussa

Myös osuuskunnan liikevaihto on nousussa. Apua sopimusneuvotteluihin ja hinnoitteluun on saatavilla, eikä Mediakunnan työntekijöiden tarvitse painia itsensä työllistämisen kiemuroihin liittyvien asioiden kanssa yksin. "Toisaalta jäsenmäärän kasvu kasvattaa myös osuuskunnan kuluja. Mediakunnan hallituksen määrittelemä uusi jäsenmäärätavoite on 200 jäsentä vuoden 2018 loppuun mennessä. Taloudellisesti tähtäämme nollatulokseen – osuuskunnan tavoite ei ole tavoitella voittoa, vaan kaikki rahaliikenne on valjastettu tuottamaan etua suoraan jäsenillemme.", Mitrunen sanoo. Tarkat luvut ensimmäisen vuoden liikevaihdosta saadaan ensi vuoden puolella osuuskunnan ensimmäisen tilinpäätöksen yhteydessä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.