Ohjeet ja oppaat / 27.03.2024

Itsensätyöllistäjä: Hyödynnä luottamushenkilön ja liiton apu

Luottamushenkilöt voivat aiempaa paremmin tukea myös itsensätyöllistäjiä.

Journalistiliiton luottamushenkilöille suunnatuissa koulutuksissa on mukana pysyvästi myös itsensätyöllistäjiin liittyvää asiaa. Taustalla on tavoite siitä, että luottamushenkilöt voivat aiempaa paremmin tukea myös itsensätyöllistäjiä.

Muun muassa lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimuksissa on kirjaus, että pääluottamushenkilöllä on oikeus saada tietoa siitä, miten mediatalo käyttää freelancer-työtä. Jos luottamushenkilö ei osaa vastata johonkin kysymykseen, hän pystyy ohjaamaan eteenpäin Journalistiliiton asiantuntijoille.

Katso tästä vinkit!

Milloin kannattaa olla yhteydessä luottamushenkilöön?

Mikäli sinulle tulee kysymyksiä työn tekemisestä tietylle mediatalolle, ole yhteydessä talon luottamushenkilöön. Hän tuntee talon tavat, käytännöt ja henkilöt.

Yhteyttä voi ottaa jo ennen työn aloittamista, sen aikana tai jälkeenpäin palkkioon ja muihin etuihin tai sopimusasioihin liittyvissä asioissa. Myös määräaikaisuuteen tai harjoittelujaksoon liittyen.

Mitä tietoa luottamushenkilöillä on freelancereistä?

Lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimuksissa on kirjaus, että pääluottamushenkilöllä on oikeus saada tietoa siitä, miten mediatalo käyttää freelancer-työtä. Jos luottamushenkilö ei osaa vastata johonkin kysymykseesi, hän pystyy ohjaamaan sinut eteenpäin Journalistiliiton asiantuntijoille. Journalistiliitto on aloittanut syksyllä 2023 freelancer-asioiden sisällyttämisen pysyväksi osaksi liiton luottamushenkilöille suunnattuja koulutuksia.

Miten löydän luottamushenkilön?

Voit kysyä liiton lakineuvonnasta. Voit olla yhteydessä puhelimitse numeroon 044 7555 000 (arkisin klo 13-16, heinäkuussa klo 13-15) tai sähköpostilla lakineuvonta@journalistiliitto.fi.

Missä asioissa olen yhteydessä liittoon?

Jos kaipaat neuvoja palkkion muodostumisesta ja siitä, mitä kuluja palkkion tulee kattaa. Jos sinulla on hankaluuksia saada kanssasi sovittua palkkiota. Jos haluat tietoa avustajasopimuksen tekemisestä. Liitto osaa neuvoa myös tekijänoikeusasioissa ja yrittäjän eläkevakuutusasioissa sekä veroasioissa.

Mistä muualta itsensätyöllistäjä voi saada tukea?

Voit olla yhteydessä mediatalon pientoimitusosaston alueluottamushenkilöön. Myös liiton alueellinen yhdistys voi olla hyödyllinen, lista yhdistyksistä yhteystietoineen löytyy liiton sivuilta.