Uutiset / 23.05.2019

Liiton freestrategia hyväksyttiin

Journalistiliiton valtuuston kevätkokouksessaan hyväksymän SJL:n freestrategian mukaan freelancerien oikeudet muuttuvassa mediakentässä pitää turvata. Tämä tarkoittaa reiluja työnteon ehtoja sekä sitä, että samasta työstä pitää saada sama tulo, oli työnteon muoto mikä hyvänsä. Freelancer-edunvalvonnan päätehtävä on nostaa freelancer-journalistien ansiotasoa niin, että se vastaa vakituisessa palkkatyössä olevien journalistien ansioita.  Startegiassa nostetaan esiin myös liiton keskeisiin tavoitteisiin kollektiivinen neuvotteluoikeus: neuvottelemme freetyön ehdoista työnantajaliittojen ja työnantajien kanssa. "Koska freelancereiden huono palkkiotaso vaarantaa työsuhteistenkin edunvalvonnan, on freelancereiden edunvalvonta myös työsuhteisten asia", paperissa todetaan. "Etsimme oikeudellisia keinoja puuttua kohtuuttomiin sopimuksiin ja avaamme neuvotteluja toimeksiantajien kanssa näiden käyttämistä sopimusehdoista. Yhdessä muiden itsensätyöllistäjiä edustavien järjestöjen kanssa toimimme sen eteen, että mahdollisimman moni näennäisyrittäjä pääsisi työsuhteen tuoman turvan piiriin." Strategia julkaistaan kokonaisuudessaan liiton verkkosivuilla lähipäivinä.  

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.