Uutiset / 19.02.2020

Lehdistön sopimus hyväksytty: kiky poistui, lomat säilyvät

Kiky-tunnit poistuvat, jouluvapaa palaa, lomat säilyvät ennallaan ja palkkoihin tulee korotuksia. Journalistiliiton valtuusto hyväksyi tänään keskiviikkona 19.2. lehdistöä koskevan työehtosopimuksen. Sopimus syntyi liiton ja työnantajaa edustavan Medialiiton neuvotteluissa viime viikolla. Medialiitto hyväksyi sopimuksen omalta osaltaan jo perjantaina. ”Kaikissa uusissa työehtosopimuksissa kikyä on kompensoitu jollain tavoin. Meillä tämä tarkoittaa sopimukseen tullutta 7,5 tunnin palkallista koulutusta”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho, ”Myös sopimuskauden pidentäminen 25:stä 28 kuukauteen auttoi sopimuksen synnyssä.” ”On hyvä että työnantaja halusi kikykompensaationa lisää koulutusta työehtosopimukseen. Myös jäseniltä on tullut paljon viestiä siitä, että koulutusta tarvitaan. Nyt siihen on mitä parhain mahdollisuus.” Hanne Ahon mukaan palkankorotuskauden pidentäminen kolmella kuukaudella oli pieni hinta siitä, että ilmainen työ loppuu ja lomaoikeudet säilyvät, mukaan lukien jouluvapaan palaaminen. Journalistiliiton tavoitteena olivat myös mahdollisimman suuret yleiskorotukset sekä taulukkopalkat. Yleiskorotus nostaa kaikkien palkkoja ja taulukkopalkat erityisesti pienimpiä palkkoja. Molemmissa tavoitteissa onnistuttiin hyvin. ”Taulukkopalkkoja saatiin korotettua maksimaalisesti ja yleiskorotuskin oli neuvottelukierroksen suurimpia”, Aho sanoo. Lehdistön työehtosopimuksen faktat:
  • Sopimus on voimassa 31.5.2022 asti, 28 kuukautta.
  • Lomaoikeudet säilyvät ennallaan.
  • Kilpailukykysopimuksen tuomat lisätyötunnit poistuvat, myös jouluvapaa palaa.
  • 1.6.2020 nousevat henkilökohtaiset palkat, taulukkopalkat ja vuorolisät 1,3%.
  • 1.5.2021 nousevat henkilökohtaiset palkat 1,4%, paikallinen erä on 0,6%. Jos paikallisen erän jaosta ei päästä sopuun, 0,3% jaetaan yleiskorotuksena ja työnantaja päättää 0,3%:n jakamisesta. Taulukkopalkat ja vuorolisät nousevat 2,0%.
  • Työnantajalla on oikeus järjestää vuodessa 7,5 tuntia palkallista koulutusta nykyisen työajan päälle.
Työehtosopimuksen sisällöstä kerrotaan myöhemmin tarkemmin liiton nettisivuilla sekä luottamusmiehille lähetettävässä materiaalissa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Luovat alat kulttuurileikkauksia vastaan: Kivi voittaa sakset -mielenilmaus 15.4.

Tavoitteena on perustella luovien alojen positiivisten vaikutusten ja kasvupotentiaalin avulla, ettei kulttuurin valtionrahoituksesta kannata leikata.