Uutiset / 15.12.2016

Laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista voimaan 1.1.2017

Kopioston tiedote jäsenjärjestöilleen 15.12.2016

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista on hyväksytty eduskunnan täysistunnossa 8.12.2016. Laki tulee voimaan 1.1.2017. Yhteishallinnointilailla saatetaan voimaan EU-direktiivi (2014/26/EU) tekijänoikeuden ja lähioikeuksien kollektiivisesta hallinnoinnista, ja laki edellyttää tekijänoikeusjärjestöiltä tiettyjä toimintamalleja. Yhteishallinnointilain yhtenä tavoitteena on lisätä tekijänoikeuden yhteishallinnoinnin läpinäkyvyyttä. Laki velvoittaa Kopiostoa antamaan oikeudenhaltijoille vuoden 2017 maaliskuun loppuun mennessä muun muassa tiedon siitä, mitä oikeuksia, oikeuksien luokkia tai teosten ja muiden suojan kohteiden tyyppejä Kopiosto oikeudenomistajan puolesta hallinnoi, miten oikeuksia koskeva valtuutus on peruutettavissa ja millaiseen ei-kaupalliseen käyttöön oikeudenomistaja voi itse antaa lupia Kopiostolle annetusta valtuudesta huolimatta. Kopiosto järjestää jäsenjärjestöille yhteishallinnointilakia käsittelevän tiedotustilaisuuden helmikuussa 2017. Lähetämme jäsenjärjestöille lisätietoa ja kutsun tilaisuuteen tammikuun aikana. Aiemmat yhteishallinnointilakia koskevat tiedotteemme löydätte Kontista.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.