Uutiset / 25.10.2011

Lähtöpaketin turvin maailman ympäri ja kuinkas sitten kävikään?

 

Paketin turvin puoleksi vuotta etelän lämpöön

Vuoden 2011 aikana on tullut ilmi muutamia tapauksia, joissa pitkään toimitus- ja ohjelmatyöalalla ollut jäsen on ottanut lähtöpaketin. Työsuhde on päätetty yhteisymmärryksessä oman esimiehen kanssa. Luottamusmiehen puoleen ei ole käännytty, koska mitään epäselvää tai tulkinnanvaraista lähtöpakettisopimuksessa ei ole. Paketin ottaja ajattelee elävänsä paketin turvin reilut puoli vuotta, joten hän ei ole ilmoittautunut työ- ja elinkeinotoimistoon ensimmäisenä ”vapaapäivänään”. Eihän sieltä kuitenkaan työttömyyskorvausta saa. Kun pakettiraha loppuu ja arki alkaa, työttömyyskassa on evännyt työttömyysturvan. Miksi näin?

 

… ja sen jälkeen rahaa ei tulekaan mistään

Jos henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli kuusi kuukautta, hänelle ei myönnetä työttömyysturvaa ennen kuin hän on uudelleen töissä vähintään kahdeksan kuukautta. Kun lähtöpaketin ottamisen taustalla on yleensä henkilöstön vähennystarpeet, uuden työn etsiminen ei olekaan yksinkertaista.

Vakuutusoikeus on jo vuonna 2004 todennut äänin 11-2, ettei työvoimatoimiston ulkopuolista, omatoimista työnhakua voitu pitää hyväksyttävänä syynä työmarkkinoilta poissaololle.  Asiaa ei muuta, vaikka osoittaisi hakeneensa heti työsuhteensa päättymisen jälkeen useita eri työpaikkoja suoraan työnantajilta ja ammattijärjestönsä työnvälityksen kautta.

 

Tarinan opetus

Jos otat lähtöpaketin, ilmoita asiasta myös oman paikkakuntasi TE-keskukseen ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Muutoin edessä saattaa olla  käynti toimeentuloturvan luukulla, kun pakettiraha on käytetty. Ja onnistuneen puolen vuoden irtioton jälkeen se tuntuu turhan karulta paluulta arkeen.

 

Lisätietoja: Journalistiliiton tes-päivystys klo 13–16 p. 044 7555 000


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.