Uutiset / 25.10.2011

Lähtöpaketin turvin maailman ympäri ja kuinkas sitten kävikään?

 

Paketin turvin puoleksi vuotta etelän lämpöön

Vuoden 2011 aikana on tullut ilmi muutamia tapauksia, joissa pitkään toimitus- ja ohjelmatyöalalla ollut jäsen on ottanut lähtöpaketin. Työsuhde on päätetty yhteisymmärryksessä oman esimiehen kanssa. Luottamusmiehen puoleen ei ole käännytty, koska mitään epäselvää tai tulkinnanvaraista lähtöpakettisopimuksessa ei ole. Paketin ottaja ajattelee elävänsä paketin turvin reilut puoli vuotta, joten hän ei ole ilmoittautunut työ- ja elinkeinotoimistoon ensimmäisenä ”vapaapäivänään”. Eihän sieltä kuitenkaan työttömyyskorvausta saa. Kun pakettiraha loppuu ja arki alkaa, työttömyyskassa on evännyt työttömyysturvan. Miksi näin?

 

… ja sen jälkeen rahaa ei tulekaan mistään

Jos henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli kuusi kuukautta, hänelle ei myönnetä työttömyysturvaa ennen kuin hän on uudelleen töissä vähintään kahdeksan kuukautta. Kun lähtöpaketin ottamisen taustalla on yleensä henkilöstön vähennystarpeet, uuden työn etsiminen ei olekaan yksinkertaista.

Vakuutusoikeus on jo vuonna 2004 todennut äänin 11-2, ettei työvoimatoimiston ulkopuolista, omatoimista työnhakua voitu pitää hyväksyttävänä syynä työmarkkinoilta poissaololle.  Asiaa ei muuta, vaikka osoittaisi hakeneensa heti työsuhteensa päättymisen jälkeen useita eri työpaikkoja suoraan työnantajilta ja ammattijärjestönsä työnvälityksen kautta.

 

Tarinan opetus

Jos otat lähtöpaketin, ilmoita asiasta myös oman paikkakuntasi TE-keskukseen ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Muutoin edessä saattaa olla  käynti toimeentuloturvan luukulla, kun pakettiraha on käytetty. Ja onnistuneen puolen vuoden irtioton jälkeen se tuntuu turhan karulta paluulta arkeen.

 

Lisätietoja: Journalistiliiton tes-päivystys klo 13–16 p. 044 7555 000


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.