Uutiset / 11.09.2015

Kuuban tietoyhteiskunta etenee verkkaan

”Hinta on liian kallis, mutta ihmiset tekevät uhrauksia. Kysyntä ylittää tarjonnan”, sanoo Seijas, joka käyttää opintotukeaan netissä surffailuun.

Ennen näitä yhteyksiä Seijas ei monen maanmiehensä tavoin ollut koskaan päässyt nettiin puhelimen tai tabletin välityksellä.

Teleyhteyksillä mitattuna Kuuba on 166 valtion listassa sijalla 125. Vuonna 2013 Kuuban kotitalouksista 3,4 prosentilla oli nettiyhteys, joista valtaosa toimi modeemin välityksellä. Nopeampi yhteys sallittiin vain harvojen ammattien harjoittajille, kuten toimittajille ja joillekin taiteilijoille.

11,2 miljoonan asukkaan Kuubassa rekisteröitiin vuonna 2013 vajaat 3 miljoonaa internetin ja valtion rajaamaan intranetin käyttäjää. Tämän vuoden kesäkuun tilaston mukaan Kuubassa oli yli 3 miljoonaa matkapuhelinta.

Hinta halpeni, muttei tarpeeksi

Ennen vuotta 2013 nettiyhteyksiä oli Kuubassa tarjolla vain tietyissä valtion laitoksissa, nuorten tietokonekerhoissa ja ulkomaalaisia majoittavissa hotelleissa. Vuonna 2013 avattiin 118 nettikahvilaa. Hinta oli tuolloin 4,5–6 dollaria tunnilta, mikä ylitti keskivertokuubalaisen budjetin moninkertaisesti.

Vuonna 2014 sähköpostin käyttö kännykällä tuli mahdolliseksi.

Paikat, joissa voi nyt käyttää uutta langatonta verkkoa, sijaitsevat 16 kaupungin jalkakäytävillä ja puistoissa. Niihin mahtuu kerralla 30–100 käyttäjää.

Kahteen dollariin pudotettu tuntihinta on yhä huikea. Yli viisi miljoonaa kuubalaista ansaitsee julkisella sektorilla keskimääriin 23 dollaria kuussa. Netin käyttöön on varaa lähinnä yksityisyrittäjillä, ulkomaisten firmojen työntekijöillä ja ulkomailta rahalähetyksiä saavilla.

YK:n alainen kansainvälinen televiestintäliitto ITU edellyttää kehitysmaiden järjestävän vuoteen 2020 mennessä nettiyhteyden puoleen kotitalouksista ja kännykän 60 prosentille.

Kuuba on ilmoittanut pyrkivänsä tavoitteeseen Kiinan ja Venäjän tuella. Asiantuntijat epäilevät, että myös netin käyttöä aiotaan valvoa näiden maiden esimerkin mukaan.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.