Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Kuuban tietoyhteiskunta etenee verkkaan

Havanna (IPS – Ivet Gonzalez) ”Olisi todella hienoa saada nettiyhteys kotiin”, huokaa 19-vuotias kuubalainen yliopisto-opiskelija Beatriz Seijas. Hän joutuu maksamaan kaksi dollaria tunnilta langattomasta lähiverkkoyhteydestä, jollaisen valtion teleyhtiö avasi 35 kohteessa heinäkuussa.

”Hinta on liian kallis, mutta ihmiset tekevät uhrauksia. Kysyntä ylittää tarjonnan”, sanoo Seijas, joka käyttää opintotukeaan netissä surffailuun.

Ennen näitä yhteyksiä Seijas ei monen maanmiehensä tavoin ollut koskaan päässyt nettiin puhelimen tai tabletin välityksellä.

Teleyhteyksillä mitattuna Kuuba on 166 valtion listassa sijalla 125. Vuonna 2013 Kuuban kotitalouksista 3,4 prosentilla oli nettiyhteys, joista valtaosa toimi modeemin välityksellä. Nopeampi yhteys sallittiin vain harvojen ammattien harjoittajille, kuten toimittajille ja joillekin taiteilijoille.

11,2 miljoonan asukkaan Kuubassa rekisteröitiin vuonna 2013 vajaat 3 miljoonaa internetin ja valtion rajaamaan intranetin käyttäjää. Tämän vuoden kesäkuun tilaston mukaan Kuubassa oli yli 3 miljoonaa matkapuhelinta.

Hinta halpeni, muttei tarpeeksi

Ennen vuotta 2013 nettiyhteyksiä oli Kuubassa tarjolla vain tietyissä valtion laitoksissa, nuorten tietokonekerhoissa ja ulkomaalaisia majoittavissa hotelleissa. Vuonna 2013 avattiin 118 nettikahvilaa. Hinta oli tuolloin 4,5–6 dollaria tunnilta, mikä ylitti keskivertokuubalaisen budjetin moninkertaisesti.

Vuonna 2014 sähköpostin käyttö kännykällä tuli mahdolliseksi.

Paikat, joissa voi nyt käyttää uutta langatonta verkkoa, sijaitsevat 16 kaupungin jalkakäytävillä ja puistoissa. Niihin mahtuu kerralla 30–100 käyttäjää.

Kahteen dollariin pudotettu tuntihinta on yhä huikea. Yli viisi miljoonaa kuubalaista ansaitsee julkisella sektorilla keskimääriin 23 dollaria kuussa. Netin käyttöön on varaa lähinnä yksityisyrittäjillä, ulkomaisten firmojen työntekijöillä ja ulkomailta rahalähetyksiä saavilla.

YK:n alainen kansainvälinen televiestintäliitto ITU edellyttää kehitysmaiden järjestävän vuoteen 2020 mennessä nettiyhteyden puoleen kotitalouksista ja kännykän 60 prosentille.

Kuuba on ilmoittanut pyrkivänsä tavoitteeseen Kiinan ja Venäjän tuella. Asiantuntijat epäilevät, että myös netin käyttöä aiotaan valvoa näiden maiden esimerkin mukaan.