Uutiset / 15.12.2022

Journalistinaisen palkkapäivä on 16.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Journalistinaisten palkkapäivä on tänä vuonna perjantaina 16. joulukuuta. Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti. Palkkapäivällä havainnollistetaan työsuhteisten naisten ja miesten välistä palkkaeroa. Alalla miesten ja naisten palkkojen suhde on säilynyt lähes ennallaan. Journalistiliiton tämänvuotisen työmarkkinatutkimuksen mukaan naisen euro on nyt 96 senttiä. ”Tämä on kahden vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna vajaa sentti vähemmän, mutta koko työmarkkinoihin verrattuna merkittävästi parempi”, liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kertoo. Journalistiliitto on vuosittain kampanjoinut palkkatasa-arvon edistämistä. Vuonna 2021 palkkapäivää vietettiin 18.12. Kirittävää kaksi viikkoa Lähimpänä palkat ovat silloin, kun työntekijä on tullut töihin alan korkeakouluopintojen kautta. Samoin palkkatasa-arvo toteutuu lehdistössä, jossa sukupuoli ei juurikaan vaikuta palkkatasoon. ”Tavoittelemme toki täyttä palkkatasa-arvoa, työtä siis vielä on”, sanoo Savolainen. Kirittävää on vielä noin kahden viikon verran. Liiton aloilla miesten ja naisten työaika on lähes sama, hieman yli 36 tuntia viikossa (naiset 36,2 tuntia, miehet 36,3 tuntia). Yleinen naisten palkkapäivä oli 4.11. Journalistiliiton edustamilla aloilla naisen palkkapäivä on merkittävästi myöhemmin kuin maassa keskimäärin. STTK:n laskelmien mukaan päivä oli Suomessa keskimäärin jo 4. marraskuuta, sillä naiset tienasivat 84,3 senttiä miesten tienaamaa euroa kohden. ”Tähän nähden meidän aloillamme tilanne on parempi”, Petri Savolainen vertaa. Lue STTK:n tekemästä palkkatutkimuksesta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.