Uutiset / 04.06.2020

Journalistiliitto tuomitsee yhdysvaltalaisten viranomaisten tietoisen hyökkäyksen journalisteja vastaan

George Floydin surmasta viikko sitten alkaneet mielenosoitukset ovat levinneet kaikkialle Yhdysvaltoihin. Vaikka mielenosoituksiin osallistuneet mellakoitsijat ovat myös paikoin hyökänneet journalistien kimppuun, ovat poliisin journalisteja vastaan suunnatut toimet ennennäkemättömiä. ”Tällaista ei ole aikaisemmin nähty. Suomen Journalistiliitto välittää tukensa sekä yhdysvaltalaiselle että Yhdysvalloissa toimivalle laajalle kansainväliselle medialle”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Yhdysvaltalaiset lehdistönvapausjärjestöt olivat 2. kesäkuuta mennessä listanneet 125 väkivaltatapausta. Valtaosa niistä oli poliisin tekemiä. Tapauksista paljastuu, että poliisi on ottanut yhdeksi kohteeksi nimenomaan journalistit, vaikka heidän pressitunnuksensa ja esimerkiksi kamerat ovat olleet selvästi näkyvillä.  ”Yhdysvalloissa ollaan tilanteessa, jossa viranomainen tietoisesti estää vapaata tiedonvälitystä väkivaltaisin teoin ja näin pyrkii samalla estämään kansalaisia saamasta tietoa tapahtumista”, Aho toteaa. Presidentti Donald Trump on tviitannut, että media ”tekee kaikkensa levittääkseen vihaa ja anarkiaa” sekä leimasi toimittajat ”todella pahoiksi ihmisiksi joilla on sairaat pyrkimykset”. Seuraavina päivinä näimme pidätettyjä, kumiluodeilla, kyynelkaasulla ja pippurisumuttimilla taltutettuja journalisteja. Presidentin Twitter-viestintä kirjaimellisesti vaarantaa journalistien hengen. ”Yhdysvallat on vaikutusvaltainen, demokraattinen valtio. Jos sen valtaapitävät ja viranomaiset halveksuvat demokratiaa estämällä raportoinnin, vaikutukset ulottuvat myös laajemmin koko maailmaan”, Hanne Aho toteaa.  Lehdistönvapauden rajoittamisesta uhkaa tulla uusi normaali Euroopassakin. Euroopan Neuvosto rekisteröi viime vuonna jäsenvaltioissaan 142 vakavaa lehdistönvapauden loukkausta, mukana 33 fyysistä väkivaltatapausta, 17 uutta pidätystä ja vankilatuomiota sekä kaksi uutta rankaisematonta toimittajamurhaa. Covid-19 -pandemiasta on kevään aikana tullut uusin tekosyy rajoittaa journalistien työtä monessa maassa. YK:n pääsihteeri Antonio Guterrez totesi toukokuun lopulla: ”Kun hyökätään journalisteja vastaan, hyökätään yhteiskuntaa vastaan. Yksikään demokratia ei voi toimia eikä yksikään yhteiskunta voi olla oikeudenmukainen ilman journalisteja, jotka tutkivat väärinkäytöksiä ja puhuvat totta vallalle”.

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.