Uutiset / 11.12.2020

Journalistiliitto täyttää sata! Kansalaisilla on oikeus saada tietoa myös tulevaisuudessa

Näin uutisia tehtiin 1900-luvun alussa Tampereen Sanomien toimituksessa. Kuva: Emil Rundman/Tampereen museot Kuva:
”Jokaisella suomalaisella on oikeus saada tietoa ja ottaa osaa keskusteluun. Siitä on pidettävä tiukasti kiinni myös seuraavat sata vuotta”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.  Liiton perustamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta 28. maaliskuuta 2021. Juhlavuoden vietto alkaa tammikuussa. Journalistiliitto juhlii satavuotista työtään muun muassa lyhytelokuvalla sekä järjestämällä juhlatapahtuman. Juhlavuosi näkyy pitkin vuotta myös sosiaalisen median kanavissa, joissa käydään läpi liiton, sen jäsenten ja journalismin tähtihetkiä. Liitto pitää juhlavuotensa aikana esillä erityisesti tiedonvälityksen, moniäänisyyden ja sananvapauden tärkeyttä. Liiton jäsenet ovat jo työskennelleet sata vuotta luotettavan tiedonvälityksen eteen, ja Journalistiliitto on pitänyt huolen, että he voivat tehdä työtään kohtuullisin ehdoin. Demokraattinen yhteiskunta ei toimi ilman luotettavaa tiedonvälitystä. Journalistiliittoon kuuluu iso joukko tiedonvälityksen ammattilaisia: toimittajia, valokuvaajia, ohjelmatyöntekijöitä, viestijöitä, av-kääntäjiä ja kustannustoimittajia. ”He puolustavat työkseen kansalaisten oikeutta tietoon joka päivä”, Aho toteaa. Kriisit ovat läpi historian olleet otollista maaperää virheellisen tiedon levittämiselle.  Luotettavan tiedonvälityksen tärkeys onkin tullut jälleen esiin koronaepidemian aikana. ”On varmistettava, että kansalaiset saavat riittävästi ja tasapuolisesti luotettavaa myös jatkossa. Siksi median toimintakyvystä on huolehdittava”, Aho sanoo. ”Se turvataan esimerkiksi luomalla Suomeen pysyvä kaupallisen median tukimalli samaan tapaan kuin muissa Pohjoismaissa”, Aho painottaa. … Suomen Journalistiliitolla on noin 14 000 jäsentä. Liittoon kuuluu sekä työsuhteisia ja freelancejournalisteja että muita tiedonvälityksen ammattilaisia. Lue lisää: Juhlavuoden sivu kokoaa vuoden teemat ja tapahtumat  Liiton historia tiiviisti, vuosikymmenien liiton tapahtumat ja uutiset

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.