Uutiset / 26.11.2021

Journalistiliitto korottaa Viestintä ja kehitys -säätiön tukea satavuotislahjanaan

DJ työssään Apac FM-radioasemalla. Kuva Vikes/Markku Liukkonen. Kuva:
Journalistiliitto on päättänyt nostaa Viestintä ja kehitys -säätiölle antamaansa tukea. Liitto on tukenut kehitysmaiden kollegoja perustamansa säätiön kautta vuosittain noin 25 000 euron solidaarisuusmäärärahalla. Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa tukea satavuotiaan liiton juhlavuoden lahjana yhteen prosenttiin jäsenmaksutuloista. Aikaisemmin Journalistiliiton tuki Vikesille on ollut 0,7 prosenttia liiton jäsenmaksutuloista. Ensi vuonna Journalistiliitto rahoittaa Vikesiä yli 40 000 eurolla. ”Haluamme tukea Vikesiä sen tärkeässä roolissa osana globaalia sananvapaustyötä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.  ”Suomalaiset toimittajat ja Vikesin asiantuntijat suunnittelevat hankkeet yhdessä kehitysmaiden journalistien kanssa, ja liiton jäseniä toimii projekteissa muun muassa kouluttajina.” ”On todella tärkeää, että Journalistiliitto haluaa tukea meitä entistäkin enemmän. Lehdistönvapauden tilanne on heikentynyt vuosi vuodelta, kun demokratian tila kapenee ja valeuutiset valtaavat alaa", sanoo Vikesin toiminnanjohtaja Auli Starck. "Vikesin hankkeissa Keski-Amerikasta Afrikkaan ja Aasiaan suomalaisten journalistien tuella parannetaan journalistien oikeuksia, turvallisuutta ja osaamista, ja kohennetaan naisjournalistien asemaa. Samalla Vikes on kasvattanut työtä kotimaassa. Erityisesti viime vuosina on koulutettu alan opiskelijoita kestävästä kehityksestä ja nostettu esiin tarvetta moninaistaa suomalaista mediaa." Journalistiliitto auttaa myös Vikesiä rahoituksen hankinnassa, viestinnässä sekä osallistuu mahdollisuuksien mukaan Vikesin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Liitto on muun muassa yksi rahoittaja vuosittain jaettavassa Kehitysjournalismin palkinnossa. Journalistiliitto ja 25 muuta järjestöä perustivat Vikesin vuonna 2004. Sen projekteja rahoittavat muun muassa ulkoministeriö ja Euroopan unioni. Muiden toimijoiden antaman rahoituksen turvin Journalistiliiton solidaarisuusraha moninkertaistuu. Kuluvana vuonna Vikesin budjetti on yli 1,6 miljoonaa euroa. Vikes siirtyy ”suurten joukkoon” kehitysyhteistyön kentällä. Ulkoministeriö myöntää Vikesille ohjelmatukea kehitysyhteistyöhön. Ohjelmatuki mahdollistaa laajemman ja joustavamman työn kehitysmaiden journalistien tukemiseksi. Lue Vikesin tiedote. Vikesin toiminnasta voi lukea täältä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.