Generell / 26.11.2021

Journalistförbundet höjer stödet till stiftelsen Vikes

Vikes har bland annat jobbat med radiokanalen Apac FM. Foto från Apac FM:s studio i Kampala i Uganda. Bild: Vikes/Markku Liukkonen Bild:
Som en present med anledning av sitt 100-årsjubileum höjer Journalistförbundet sitt stöd till stiftelsen Vikes som jobbar med kommunikation och utveckling. Journalistförbundet har genom en solidaritetspeng stött stiftelsen Vikes (Viestintä ja kehitys) med cirka 25 000 euro per år, vilket motsvarar 0,7 procent av förbundets medlemsintäkter. Journalistförbundets fullmäktige beslöt på sitt höstmöte att höja bidraget till en procent av medlemsintäkterna, vilket innebär att stödet 2022 är över 40 000 euro. "Vi vill stödja Vikes som har en viktig roll i det globala arbetet för yttrandefrihet", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Vikes experter, finländska journalister och journalister i projektländerna planerar projekten tillsammans. Journalistförbundets medlemmar har medverkat i projekten som utbildare. "Det är otroligt viktigt att Journalistförbundet vill stödja oss ännu mer än tidigare. Yttrandefriheten har försämrats under de senaste åren. Demokratins utrymme blir allt snävare och vilseledande information får allt mer utrymme", säger Vikes verksamhetsledare Auli Starck. "I Vikes projekt i Centralamerika, Afrika och Asien har man med stöd av finländska journalister förbättrat journalisters rättigheter, säkerhet och kunnande. Man har också förbättrat situationen för kvinnliga journalister. Samtidigt har Vikes breddat sitt arbete i Finland. Särskilt under det senaste året har Vikes utbildat studerande i mediebranschen – om hållbar utveckling och mångfald i medierna", säger Starck. Journalistförbundet stödjer Vikes på flera olika sätt, bland annat i kommunikation, i medelinskaffning och genom att medverka i Vikes evenemang. Journalistförbundet är bland annat en av finansiärerna bakom priset som delas ut för årets bästa utvecklingsjournalistik. Genom Vikes stödjer Journalistförbundet sina kolleger i utvecklingsländer. Vikes grundades 2004 av Journalistförbundet och 25 andra föreningar. Vikes jobbar för yttrandefriheten, både i Finland och i utlandet. Vikes projekt finansieras också av utrikesministeriet och av Europeiska unionen. I år var Vikes budget över 1,6 miljoner euro. Tack vare Journalistförbundets ökade stöd ökar också stödet från andra finansiärer. I onsdags (25 november 2021) blev det också klart att Vikes får utrikesministeriets programstöd som ges till finländska civilsamhällesorganisationer. Stödet är närmare två miljoner euro för åren 2022–2025. Här kan du läsa om nyheten på Vikes webbplats. Du kan läsa mer om Vikes verksamhet här:  https://vikes.fi/ 

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.