Uutiset / 06.05.2019

Journalistiliitto ja Teme valittivat yleissitovuuspäätöksestä

Journalistiliitto sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ry ovat jättäneet työtuomioistuimelle valituksen koskien elokuva-ja tv-tuotantojen työehtosopimuksen yleissitovuutta. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta torppasi ajatuksen tessin yleissitovuudesta maaliskuun lopussa. Se ei ottanut sopimuksen yleissitovuutta uudelleenkäsittelyynsä. Lautakunnan mukaan työehtosopimus ei ole yleissitova, koska sen edustavuus alan työvoimasta on ainoastaan 12 prosenttia. Journalistiliiton ja Temen mukaan työehtosopimus kuitenkin on todettava yleissitovaksi. Liittojen lautakunnalle antaman selvityksen mukaan alan kokonaistyöntekijämäärä voisi olla 900-1200. Temen ja Journalistiliiton jäseniä työskentelee elokuva- ja tv-tuotannoissa noin 800. Yleissitovuuden vahvistamislautakunta oli omassa päätöksessään virheellisesti laskenut alan työvoimaan mukaan sekä Yleisradion ja Mediahubin työntekijät että runsaasti henkilöitä, joiden työtehtävät eivät ole elokuva- ja tv-tuotannoissa, esimerkiksi tuotantoyhtiöiden johtoa. Yle ei ole elokuva- ja tv-tuotantoyhtiö, vaan julkisen palvelun viestintäyhtiö. Mediahubin toimiala taas on huomattavasti elokuva-ja tv-tuotantoa laajempi. Jos tessistä saadaan yleissitova, siinä määritellyt vähimmäistyöehdot sitovat alan kaikkia yrityksiä – siis myös järjestäytymättömiä. Elokuva- ja tv-tuotantoja koskevaa työehtosopimusta sovelletaan esim. pitkien elokuvien, lyhytelokuvien, dokumenttielokuvien, videoelokuvien, mainosten ja mainoselokuvien sekä tv-ohjelmien tuotannossa ja lähettämisessä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.