Uutiset / 27.03.2013

Journalistiliitto ja Pro jättivät lakkovaroitukset

Journalistiliiton ja ammattiliitto Pron edustajat jättivät valtakunnansovittelija Esa Longalle keskiviikkona työtaisteluvaroituksen.

Journalistiliitto ilmoittaa aloittavansa työnseisauksen torstaina 11. huhtikuuta kello 04.30, ellei sopimusta synny sitä ennen.  Toimihenkilöiden lakko on ilmoitettu alkavaksi klo 06.00. Ilmoitukset ovat voimassa toistaiseksi.

MTV Oy:n ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimus päättyi 28.2.2013 eikä seitsemän viikkoa jatkuneissa työehtoneuvotteluissa ole saavutettu ratkaisua. Viimeisen kolmen viikon aikana työnantaja ei liikkunut palkankorotustasossa lainkaan, vaan totesi lopulta että liikkumavara loppui 0,5 % kohdalla. Neuvottelut päättyivät maanantaina tuloksetta.

Journalistiliitto olisi ollut valmis jatkamaan neuvotteluja. Liitto jätti helmikuun lopussa esityksensä 2,2 % yleiskorotuksesta 10 kuukauden sopimuskaudelle. Viimeisin vastaesitys työnantajan halvauttamaan tilanteeseen oli 1,3 prosentin yleiskorotus ja työnantajan työterveys- ja sosiaalietuihin esittämien heikennysten torjuminen.

Ammattiliitto Pron ja VKL:n neuvottelut toimihenkilöiden sopimuksesta kariutuivat tiistaina iltapäivällä vastaavaan tilanteeseen, kun osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen palkankorotuksen tasosta. Myös Pro esitti 1,3%:n ja vähintään 40 euron palkankorotustasoa.

Työriidan alaisina ovat MTV Oy:n kaikki toimipisteet poislukien Radio Nova. Radio Novan uutisiin tehtävä ohjelmatyö ja Nouhau Productions Oy:ssä ja Nouhau Professionals Oy:ssä MTV:lle tehtävä vuokratyö kuuluvat kuitenkin työtaistelun piiriin. 

Toimihenkilötehtävissä  lakon piirissä ovat mm.  TV-suunnittelu, tekninen tuki, taloushallinnon tehtävät, assistenttitehtävät, uutisjärjestäjät ja myyntiassistentit. Yhteensä lakkoilmoituksen piirissä on noin 250 ohjelmatyöntekijää ja toimihenkilöä.

Journalistiliitto ja MTV:n ohjelmatyöntekijät tiedottavat jäsenilleen kahden viikon sovitteluajan aikana kaikesta työtaisteluun liittyvästä, kuten lakkorajoista, mahdollisista lakkoavustuksista ja muista käytännön asioista.

 

Lisätietoja Journalistiliitossa
  • Puheenjohtaja Arto Nieminen, puh 0400 981 957
  • Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen, puh 050 534 2485
Lisätietoja Ammattiliitto Prossa
  • Ict- ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio , puh. 050 564 5376
  • Sopimusalavastaava Liljan-Kukka Runolinna , puh. 0500 414 674

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.