Uutiset / 04.05.2018

Journalistiliiton uusi opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää: ”Kesätyöhaut liian aikaisin”

Martta Kallionpää. Kuva:
Journalistiliiton uuteen opiskelijalähettilän tehtävään on valittu helsinkiläinen toimittaja ja viestinnän opiskelija Martta Kallionpää. Kallionpään valinnasta päätti liiton hallitus eilen torstaina. Opiskelijalähettilään tehtäviin kuuluu muun muassa liiton opiskelijatyön kehittäminen, kouluissa kiertäminen ja opiskelijoiden tapaaminen eri puolilla Suomea. Lähettiläs myös selvittää, miten opiskelijoiden rekrytointia liiton jäseniksi ja jäseninä pysymistä voitaisiin parantaa. Kallionpää opiskelee pääaineenaan viestintää Helsingin yliopistossa. Hän on tehnyt toimittajan töitä muun muassa freenä ja Yleisradiossa. Kallionpää on tulevan kesän A-Studiossa toimittajana, ja aloittaa pestinsä Journalistiliitossa syksyllä. Kallionpää on ollut Journalistiliiton opiskelijayhteistyöryhmän jäsen viime vuodesta alkaen. "Mutta liityin liittoon jo aloittaessani alan opinnot vuonna 2014 Haaga-Heliassa", hän jatkaa. "Minulle on ollut tärkeää rakentaa liiton kautta omaa journalistista identiteettiäni. Olen tehyt toimittajan työtä jo jonkin aikaa, ja haluan kuulua siihen ammattilliseen yhteisöön." Kallionpää sanoo havainneensa, että monesta viestinnän opiskelijasta tuntuu, että he eivät tarvitse Journalistiliittoa juuri nyt tai ainakaan vielä. Viestinnän opiskelijat eivät halua vielä päättää, mitä heistä tulee isona, jolloin Journalistiliitto voi tuntua liian spesifiltä. "Lisäksi ainejärjestöt ja opiskelijajärjestöt pitävät jo huolta opiskelijan eduista." Kallionpää hymyilee uskovansa kuitenkin Journalistiliiton ja ay-liikkeen valoisaan tulevaisuuteen. "Uskon, että opiskelijat alkavat liittyä uudestaan viimeistään silloin kun siirtyvät työelämään,  ja heille tulee tarpeita ammattiliiton tarjoamille palveluille. Ammattiyhdistysliike on hieno asia, ja toivon että se säilyy hamaan tulevaisuuteen asti." Opiskelijayhteistyöryhmän kanssa Kallionpää pyrkii vaikuttamaan konkreettisesti alan kesätyöhakujen absurdeiksi menneisiin aikatauluihin. Opiskelijat kokevat kohtuuttomaksi sen, että kesätyö pitää nyt hankkia käytännössä heti syksyllä, kun koulun penkille on vasta palattu. "Ryhmän yhteinen halu on vaikuttaa hakujen myöhentämiseen. Toimituksilla ei ole todellista tarvetta tietää jo marras- joulukuussa, keitä heille on tulossa töihin. Minullekin on kerrottu kesätyöhaastattelussa, ettei vielä edes tiedetä, montako halutaan palkata ja mille osastolle."    

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.