Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Gauri Lankesh. Kuva: Wikipedia

Journalisti-aktivisti ammuttiin kotiovelleen Intiassa

Bhubaneswar, Intia (IPS – Manipadma Jena) Tinkimättömänä sananvapauden puolustajana tunnettu intialainen toimittaja Gauri Lankesh, 55, kuoli 5. syyskuuta kotiovelleen lähietäisyydeltä ammutun luotisarjan tappamana.

Lankesh julkaisi ja toimitti Karnatakan osavaltiossa paikallisella kannadan kielellä Gauri Lankesh Patrike -lehteä vuodesta 2005. Lehti otti selvin sanoin kantaa voimistuvaa oikeistoradikalismia ja äärihindulaisuutta vastaan. Lehden oli perustanut Lankeshin isä – sosialisti, runoilija, näytelmäkirjailija ja toimittaja P Lankesh – ja tytär jatkoi perinnettä, jonka mukaan lehti ei julkaissut ilmoituksia vaan toiminta rahoitettiin tilausmaksuilla.

Gauri Lankesh määritteli Twitter-tilillään itsensä journalisti-aktivistiksi. Hän oli vasemmistolainen ja vastusti kastijärjestelmää ja uskonnollista fundalismia.

Lankeshin hautajaisissa puhunut osavaltion pääministeri M Siddaramaiah kiitteli häntä keskeisestä roolista välittäjänä alueella toimineiden maolaisten naksaliitti-sissien ja hallinnon välillä.

Kaikkia Lankeshin toiminta ei miellyttänyt. Hän sai marraskuussa kaksi tuomiota kunnianloukkauksesta. Oikeusjuttujen takana olivat Intiaa hallitsevan hindunationalistisen BJP-puolueen kansanedustajat, joita Lankesh syytti rikollisesta toiminnasta jutussaan vuonna 2008. Lankesh vapautettiin takuita vastaan ja aikoi valittaa tuomiosta.

Uhka kasvaa

Lankeshin vaientaminen on tuorein esimerkki siitä, mitä Intiassa tehdään politiikasta ja korruptiosta kiinnostuneille journalisteille. Vuodesta 1992 lähtien surmatuista 27 toimittajasta yli puolet raportoi näistä aiheista, Committee to Protect Journalists (CPJ) laskee. Uhka näyttää sen mukaan olevan kasvussa. Intia on maailman lehdistönvapausindeksissä sijalla 130/180.

Pari kuukautta ennen kuolemaansa Lankesh tavallaan ennusti kohtalonsa arvioidessaan, että sanavapaus joutuu yhä ahtaammalle ja edessä ovat kovat ajat. Hän asennutti kotiinsa uuden valvontajärjestelmän kaksi viikkoa ennen kohtalokasta hyökkäystä.

Poliisi ei ainakaan heti yhdistänyt Lankeshin murhaa hänen näkemyksiinsä, mutta moni ammattitoveri ilmaisi huolensa siitä, että suvaitsemattomuus valtavirrasta poikkeavaa ajattelua kohtaan on kasvussa.

”Gauri Lankeshin kuolema on jälleen yksi osoitus siitä, että väkivallasta on tullut Intiassa uusi normaali. Poikkeavien näkemysten kanssa ei enää kiistellä, ne vaiennetaan”, eräs kokenut kollega sanoi.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) arvioi, että kolme vuotta vallassa ollut BJP:n hallitus pyrkii lopettamaan kaiken ”nationalisminvastaisen” keskustelun mediassa. Itsesensuurista kieltäytyvät toimittajat pannaan syytteeseen ja heitä uhkaa jopa elinkautinen tuomio.

Tappajat vapaana

Vain yksi kymmenestä journalistin murhaajasta jää Intiassa kiinni. CPJ:n raportti vuodelta 2016 paljastaa, että ratkaisemattomien toimittajamurhien määrä kasvoi vuodessa 24 prosenttia.

RSF vetosi jo 2015 Intian viranomaisiin, että journalisteille tulee laatia turvallisuussuunnitelma, mutta mitään ei ole tapahtunut. Sen sijaan Intian tiedotusministeriö ilmoitti tänä vuonna, että RSF:n sananvapausindeksi ja Intian sijoitus siinä antavat väärän kuvan sananvapauden tilasta maassa.