Uutiset / 28.02.2019

Joka kymmenes Trumpin tviitti solvasi mediaa

New York (IPS – Stephanie Sugars) Donald Trump lähetti vaalikampanjansa ja kahden ensimmäisen presidenttivuotensa aikana 1 339 tviittiä, jotka suhtautuivat mediaan kriittisesti, vihjailevasti, tuomiten tai uhkaillen. Presidenttinä Trump on suoltanut yli 5 400 tviittiä 55,8 miljoonalle seuraajalleen. Journalisteja ja mediaa mollaavat viestit muodostavat niistä 11 prosenttia, paljastaa Committee to Protect Journalists -järjestön Pohjois-Amerikan osaston luoma tietokanta. Tviiteillä on ollut merkittäviä vaikutuksia sekä kotimaassa että maailmalla. Esimerkiksi Kambodžan ja Filippiinien johtajat ovat omaksuneet Trumpilta termin ”valeuutiset”. Yhdysvalloissa CPJ:n tietoon on tullut useita tapauksia, joissa Trumpin kielteisessä valossa mainitsema journalisti on joutunut jonkinlaisen vainon kohteeksi. Valeuutisia ja kansan vihollisia Vaalikampanjansa aikana Trump mainitsi yli kolmasosassa mediakriittisiä vistejään jonkun toimittajan nimen tai tvittertilin. Presidentiksi tultuaan hän on haukkunut enemmänkin mediaa yleensä. Trumpin viestittely on kaikkiaan vähentynyt hänen päästyään virkaan. Median osuus aiheissa nousi kuitenkin 11 prosenttiin, kun se kampanjan aikana oli 9 prosenttia.  ”Valeuutisten” parjaamisen ohella hän on alkanut kutsua mediaa ”kansan viholliseksi”. Valeuutiset ilmaantuivat Trumpin retoriikkaan vasta hänen voitettuaan vaalit joulukuussa 2016. Termin säännöllinen käyttö alkoi tammikuussa 2017, kun media esitti epäilyjä Venäjän sekaantumisesta vaaleihin ja virkaanastujaisten osallistujamääristä. Kahden virkavuoden aikana ”valeuutiset” esiintyi yli puolessa Trumpin mediaa koskevista tviiteistä.  ”Kansan vihollinen” ilmaantui helmikuussa 2017, ja Trump käytti sitä ensimmäisenä virkavuonnaan 4 kertaa mutta toisena jo 21 kertaa. Käyttö yltyi Annapolisin Capital Gazette -lehden toimituksen ulkopuolella tapahtuneen joukkoampumisen jälkeen kesäkuussa. Nimittely väheni Kahden virkavuotensa aikana Trump on maininnut jonkun journalistin nimeltä 48 kertaa. Nimittely kiihtyi tammi- ja syyskuussa 2018, jolloin Michael Wolffin ja Bob Woodwardin presidenttiä koskevat kirjat ilmestyivät. CPJ:n tietokannan mukaan tviittien kohteena olivat viestimistä useimmin New York Times ja CNN sekä Fox News.  Foxin toimittaja Megan Kelly joutui Trumpin hampaisiin 64 tviitissä sen jälkeen, kun hän kysyi vaalikeskustelussa tämän naisia halventavasta kielenkäytöstä. Trump solvasi Kellyä sekä henkilökohtaisin että ammatillisin perustein. Samaan aikaan Trumpin tulilinjalle joutui moni muukin konservatiivinen viestin, kuten The Blaze, The Weekly Standard, RedState, ja National Review. Vaalikampanjansa aikana Trump syytti 5 tviitissä viestimiä keksittyjen lähteiden käytöstä. Ensimmäisenä presidenttivuonna noita syytöksiä sinkoili 11 ja toisena 27.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.