För dig som är student

Välkommen att ansluta dig som studerandemedlem!

Som studerandemedlem i Journalistförbundet har du rätt till samma förmåner som alla andra medlemmar. Du får presskortet, medlemstidningen, medlemsförsäkringen och rätt till otaliga förmåner. Du får delta i förbundets utbildningar och evenemang och kan när som helst kontakta våra jurister och ombud för rådgivning i frågor som berör arbetsliv, journalistik och juridik. Du kan också bli medlem i Journalistförbundets andelslag för proffs i mediebranschen, Medielaget. Genom Medielaget kan du göra frilansjobb utan att behöva bekymra dig om företagarförpliktelser eller annan byråkrati.

När du ansluter dig till Journalistförbundet blir du automatiskt medlem i en av våra medlemsföreningar. Du kan välja medlemsförening på basen av var du bor eller på basen av vad du studerar eller jobbar med.

När kan jag bli studerandemedlem?

Du kan ansöka om medlemskap genast då du inleder dina studier i journalistik, kommunikation eller annan utbildning i mediebranschen där du siktar på en examen. Du kan studera vid en högskola eller i en yrkeshögskola, till exempel en som ger medianomutbildning. Också annan högskoleutbildning kan beaktas om du har ett klart uttalat mål att träda in i branschen samt yrkeserfarenhet i den.

Vad kostar medlemskapet?

Studerandemedlemmar betalar 4 euro per månad. Avgiften gäller för den som studerar sin första examen och i högst 5,5 år. Efter studierna övergår studenten till att betala 1,4 procent av sin bruttoinkomst eller, om hen blir frilans, den avgift som fastställts för frilansmedlemmar. Minimiavgiften för medlemskapet är 17 euro per månad.

Då en student arbetat i ett arbetsförhållande i över sex månader betalar hon eller han medlemsavgift på samma sätt som övriga medlemmar i anställningsförhållanden det vill säga 1,4 procent av lönen.

När lönar det sig att ansluta sig till arbetslöshetskassan?

Det lönar sig att ansluta sig till arbetslöshetskassan så fort du arbetar i ett arbetsförhållande, till exempel som sommarreporter eller vikarie. Även arbete under studietiden samlar (kumulerar) dagpenning för arbetslösa.

Medlemskap i arbetslöshetskassan A-kassan ingår inte automatiskt i Journalistförbundets medlemskap. Du kan ansluta dig till A-kassan under dina arbetsförhållanden så fort du har minst 18 timmar arbete per vecka. Efter att du anslutit dig till A-kassan betalar du 1,4 procent av din bruttoinkomst i medlemsavgift till Journalistförbundet.

Du ansöker om medlemskap i A-kassan via en webblankett. Du kan sköta största delen av dina ärenden hos a-kassan på webben.