Uusimmat

Iranissa vangitun toimittajan tuomio lähenee

YK, New York (IPS – Nora Happel) Iranilais-amerikkalaisen toimittajan Jason Rezaianin suljetuin ovin pidetty oikeudenkäynti päättyi Teheranissa 10. elokuuta ja tuomiota odotetaan lähipäivinä.

Washington Postin Teheranin-toimituksen päällikkö vangittiin heinäkuussa 2014 syytettynä muun muassa vakoilusta Yhdysvaltain hyväksi ja Iranin-vastaisen propagandan levittämisestä. Samaan aikaan pidätettiin Rezaianin vaimo, Abu Dhabissa ilmestyvän The Nation -lehden toimittaja Yeganeh Salehi, ja kaksi valokuvaajaa.

Muut kolme vapautettiin nopeasti, mutta Rezaian jäi Teheranin Evinin vankilaan, jossa häntä kuulusteltiin, uhkailtiin ja pidettiin erityksissä, kertoi veli Ali Rezaian.

Kytkös sisäpolitiikkaan

Iranilais-amerikkalainen Lähi-idän tutkija Haleh Esfandiari arvioi, että Rezaianin pidätys liittyi Iranin sisäpolitiikkaan ja kovan linjan kannattajien yrityksiin sabotoida kansainvälisiä neuvotteluja Iranin ydinohjelmasta. Tarkoituksena oli heikentää presidentti Hassan Ruhanin asemaa tämän yrittäessä parantaa Iranin kansainvälisiä suhteita.

”Uskon, että kulissien takana hallitus koettaa painostaa tuomioistuinta vapauttamaan Rezaianin”, hän sanoo.

Esfandiarin mukaan vaihtoehdot ovat yhä auki: Rezaian voidaan vapauttaa heti, hänelle saatetaan antaa muutama kuukausi lisää tai pitkä tuomio, josta voi kuitenkin valittaa.

Rezaianin tapaus kuvastaa journalistien vaikeaa asemaa Iranissa, muistuttaa Iranin ihmisoikeustilanteen erityisraportoijana YK:ssa toimiva Ahmed Shaheed.

Hänen mukaansa Iranin vankiloissa viruu ainakin 40 journalistia, joiden joukossa on 12 hiljan pidätettyä some-aktivistia.

Monipuolista raportointia

Jason Rezaianilla, 39, on iranilainen isä ja yhdysvaltalainen äiti. Hän muutti Iraniin 2008 ja toimi muun muassa uutistoimisto IPS:n avustajana. Vuonna 2012 hänet nimitettiin Washington Postin Teheranin-toimituksen päälliköksi.

Veli kertoi IPS:lle keväällä, että ennen pidätystään Jason oli tyytyväinen elämäänsä Iranissa ja kannusti ulkomaalaisia tutustumaan maahan.

Rezaianin raportointi Iranista ei rajoittunut tyypillisiin aiheisiin, kuten ydinteknologiaan ja poliittiseen eripuraan, vaan hän paneutui maan kulttuuriin ja ihmisten arkeen. ”Hän näytti Iranista erilaisia puolia kuin ne, joille me Amerikassa normaalisti altistumme”, Ali Rezaian vakuutti.

”Jasonille on luontaista puhua kaikenlaisten ihmisten kanssa, esittää kysymyksiä ja yrittää löytää yhteisymmärrystä erilaisten näkemysten välille”, hän jatkoi.