Uutiset / 19.08.2015

Iranissa vangitun toimittajan tuomio lähenee

Washington Postin Teheranin-toimituksen päällikkö vangittiin heinäkuussa 2014 syytettynä muun muassa vakoilusta Yhdysvaltain hyväksi ja Iranin-vastaisen propagandan levittämisestä. Samaan aikaan pidätettiin Rezaianin vaimo, Abu Dhabissa ilmestyvän The Nation -lehden toimittaja Yeganeh Salehi, ja kaksi valokuvaajaa.

Muut kolme vapautettiin nopeasti, mutta Rezaian jäi Teheranin Evinin vankilaan, jossa häntä kuulusteltiin, uhkailtiin ja pidettiin erityksissä, kertoi veli Ali Rezaian.

Kytkös sisäpolitiikkaan

Iranilais-amerikkalainen Lähi-idän tutkija Haleh Esfandiari arvioi, että Rezaianin pidätys liittyi Iranin sisäpolitiikkaan ja kovan linjan kannattajien yrityksiin sabotoida kansainvälisiä neuvotteluja Iranin ydinohjelmasta. Tarkoituksena oli heikentää presidentti Hassan Ruhanin asemaa tämän yrittäessä parantaa Iranin kansainvälisiä suhteita.

”Uskon, että kulissien takana hallitus koettaa painostaa tuomioistuinta vapauttamaan Rezaianin”, hän sanoo.

Esfandiarin mukaan vaihtoehdot ovat yhä auki: Rezaian voidaan vapauttaa heti, hänelle saatetaan antaa muutama kuukausi lisää tai pitkä tuomio, josta voi kuitenkin valittaa.

Rezaianin tapaus kuvastaa journalistien vaikeaa asemaa Iranissa, muistuttaa Iranin ihmisoikeustilanteen erityisraportoijana YK:ssa toimiva Ahmed Shaheed.

Hänen mukaansa Iranin vankiloissa viruu ainakin 40 journalistia, joiden joukossa on 12 hiljan pidätettyä some-aktivistia.

Monipuolista raportointia

Jason Rezaianilla, 39, on iranilainen isä ja yhdysvaltalainen äiti. Hän muutti Iraniin 2008 ja toimi muun muassa uutistoimisto IPS:n avustajana. Vuonna 2012 hänet nimitettiin Washington Postin Teheranin-toimituksen päälliköksi.

Veli kertoi IPS:lle keväällä, että ennen pidätystään Jason oli tyytyväinen elämäänsä Iranissa ja kannusti ulkomaalaisia tutustumaan maahan.

Rezaianin raportointi Iranista ei rajoittunut tyypillisiin aiheisiin, kuten ydinteknologiaan ja poliittiseen eripuraan, vaan hän paneutui maan kulttuuriin ja ihmisten arkeen. ”Hän näytti Iranista erilaisia puolia kuin ne, joille me Amerikassa normaalisti altistumme”, Ali Rezaian vakuutti.

”Jasonille on luontaista puhua kaikenlaisten ihmisten kanssa, esittää kysymyksiä ja yrittää löytää yhteisymmärrystä erilaisten näkemysten välille”, hän jatkoi. 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.