Uutiset / 05.02.2014

Henkinen liikkumatila kapenee Tadžikistanissa

Abujev vetosi myöhemmin pahamaineiseen valtion turvallisuuskomiteaan (GKNB) saadakseen takaisin työnsä, joka käsittelee kriittisesti korruptiota. Viranomaisten mukaan teksti loukkaa tadžikkeja, eikä sitä palautettu.

Kirjan arvioijaksi oli kutsuttu valtion tiedeakatemia. Tammikuussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa sen edustaja Abdulvohid Šamolov sanoi, että Abujev tukee nimeltä mainitsemattoman užbekistanilaisen tutkijan näkemyksiä, joiden mukaan tadžikit eivät ole kansakunta.”Tiedeakatemia ja turvallisuuskomitea ovat tehneet velvollisuutensa varmistaakseen maan turvallisuuden”, Šamolov sanoi Asia Plus -uutiskanavan mukaan.

Itsesensuuri toimittajan arkea

Dušanbessa pelätään nyt, että kaikenlainen vapaa ajattelu aiotaan tukahduttaa isänmaallisuuden varjolla. Itsesensuuri on jo arkea toimittajille, joille satelee kunnianloukkaussyytteitä ja tappouhkauksia arkojen aiheiden käsittelystä. Kampanjan takana uskotaan olevan GKNB:n, joka saa koulutusapua Yhdysvaltain asevoimilta.

Abujev arvelee, että hänet leimattiin vihamielisen Užbekistanin agentiksi vain siksi, että hän sanoo suorat sanat Tadžikistanin nykytilasta. Yksi käsikirjoituksen novelleista käsittelee vain vähän peitellysti uutta tietullia, jonka tuotot menevät presidentin sukulaisille.
 
”Kirjoitan elämästä, siirtotyöläisistä, korruptiosta ja tekopyhistä byrokraateista. On naurettavaa, että jonkun mielestä se uhkaa kansallista turvallisuutta”, Abujev sanoo.

Tunnettu näytelmäkirjailija Barzu Abdurazzakov vahvistaa älyllisen vapauden katoamisen. Hänen mukaansa viranomaiset vainoavat nyt kirjallisuutta, jota edes pahimmat neuvostosensorit eivät olisi kokeneet ongelmaksi.

”Byrokraatit löytävät turvallisuusuhkia jopa Shakespearen tai Tsehovin teksteistä. Tätä menoa kaikki antiikin kirjallisuus ja klassiset draamat kielletään, koska ne kertovat kuninkaiden ja näiden lasten tragedioista”, sanoo työtä vailla oleva Abdurazzakov. Presidentti Emomali Rahmonin sukulaisia on paljon korkeissa viroissa Tadžikistanissa.

Vähemmistöjä vainotaan

Jos järjestelmää kritisoiva henkilö kuuluu etniseen vähemmistöön, hän joutuu helposti hyökkäysten kohteeksi, kertoo Temus Varki omaan esimerkkiinsä vedoten. Hän johtaa nyt Moskovassa riippumatonta tv-asemaa, joka lähettää ohjelmaa Tadžikistaniin.

Tamara Obidova -nimellä esiintyvä kirjoittaja on viime kesästä lähtien syyttänyt Varkia Facebookissa petturiksi ja valehtelijaksi, jonka sukunimi on vieras tadžikeille. Obidovan mukaan Varki yrittää jakaa Tadžikistanin, ja hän vertaa tätä tarinoiden Tamerlane-roistoon, jota pidetään Užbekistanin puolella sankarina.

Entisissä neuvostotasavalloissa on yleistä määritellä kansallista identiteettiä ”me ja ne” -vastakkainasettelulla naapurin kanssa. Viranomaisten on helppo syyttää ”ulkopuolisia voimia” omistakin virheistään. Valtamediassa keskustelu luonnonvaroista tai rajoista johtaa usein vuosisataisten kiistojen setvimiseen.

Varki ja Dušanbessa nimettöminä haastatellut journalistit uskovat, että ”Tamara Odibova” ja vastaavat nettitrollit toimivat GKNB:n laskuun.

Kilpailija vangittiin

Varkin ongelmat Obidovan kanssa alkoivat sen jälkeen, kun hän ilmaisi tukensa Zaid Saidoville. Tämä oppositiopoliitikko pidätettiin muutama kuukausi ennen marraskuisia vaaleja, joissa Rahmon valittiin uudelleen presidentiksi.

Human Rights Watchin mukaan vaaleista puuttui todellinen poliittinen kilpailu. Saidov tuomittiin joulukuussa 26 vuodeksi vankilaan suljetussa oikeudenkäynnissä.

”Viranomaiset vainoavat Saidovin kannattajia ja niitä, jotka esittävät poikkeavia näkemyksiä”, Varki sanoo.

Vielä vajaa kaksi vuotta sitten Rahmon tolkutti viranomaisille, että ”arvostelu on rakentava ilmiö ja tärkeä yhteiskunnan kehitykselle.”

Nyt on toisin. Asia Plus -viikkolehden päätoimittaja Olga Tutubalina on haastettu oikeuteen viime vuonna kirjoittamastaan jutusta, jossa hän syytti valtion rahoittamien taidejärjestöjen jäseniä hallituksen hännystelijöiksi. Etniseen vähemmistöön kuuluva Tutubalina on saanut vihapostia, jossa häntä syytetään yrityksistä tuhota kansakunta.

Viranomaiset yrittävät selvittää, mikä on tadžikistanilaista ja mikä ei. Pääkaupungin pormestarinvirasto ilmoitti tammikuussa ryhtyvänsä valvomaan takseissa ja busseissa soitettavaa musiikkia, jotta kansa ei altistuisi vieraille vaikutteille.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.