Uutiset / 23.05.2019

Hanne Aho: Tes-neuvotteluissa kyse kikystä, palkasta ja lomista

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kuva:
Puheenjohtaja Hanne Aho ei usko kiky-sopimuksessa sovitun 24 tunnin työajan lisäyksen säilyvän voimassa tulevan syksyn tes-kierroksen jälkeen. "Työnantaja haluaa pitää sen. Kysymys kuuluu, haluammeko me? Jos minun pitäisi hihatuntumalla nyt sanoa niin en usko. Jäsenistö kuitenkin päättää", Aho sanoo. "Journalistiliitto ei ole ollut sopijaosapuolena, me emme kuulu mihinkään keskusjärjestöön, emmekä ole sopineet pysyvistä työajanpidennysratkaisuista. Me emme ole sopineet pysyvästä kikystä." Toinen iso keskustelu tullaan Journalistiliiton valtuustolle puhuneen Ahon mukaan käymään palkankorotustasoista. "Ne eivät ole olleet viime vuosina häävejä." Aho arvioi, että työnanantajan agendalla tulee neuvotteluissa olemaan lisäksi se, miten eri tavoin työaikaa tulee lisätä. ”Suomalaiset tekevät liian vähän töitä”, on Elinkeinoelämän keskusliiton perusoppi ja sitä oppia toistetaan myös meidän neuvottelupöydissämme", Aho toteaa. Muutaman viime viikon aikana Journalistiliiton tietoon on tullut että eri työpaikoilla ympäri Suomea lehdistön luottamusmiehiä on kutsuttu työnantajan luokse keskustelemaan lomista. Osan keskusteluista luottamusmiehet ovat kokeneet painostavina. Aho sanoo, että toimintatapa, jossa työnantaja ohittaa normaalin neuvottelujärjestyksen, eli keskustelee työehtosopimuksesta työpaikalla luottamusmiehen kanssa, eikä liittojen välillä kuten neuvottelujärjestykseen kuuluu, on tökerö ja jossain määrin epätoivoinen. "Luottamusmiehiemme painostaminen on hyvän neuvottelutavan vastaista, emmekä tule sitä hyväksymään. Asiasta tullaan käymään keskustelu työnantajan kanssa."

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.