Generell / 23.05.2019

Ordförande Hanne Aho tror inte att ”kiky” får en fortsättning

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho tror inte konkurrenskraftsavtalet (i folkmun "kiky" efter finskans kilpailukykysopimus) får en fortsättning efter höstens kollektivavtalsförhandlingar. Det så kallade kokurrenskraftsavtalet trädde i kraft på de flesta arbetsplatser 2017 och innebar i praktiken en ökning av arbetstiden på 24 timmar. Journalistförbundets ordförande Hanne Aho tror inte att avtalet får en fortsättning efter höstens stora kollektivavtalsförhandlingar. "Arbetsgivarna vill behålla konkurrenskraftsavtalet. Vill vi det? Min fingertoppskänsla säger att vi inte vill det men det är medlemmarna som bestämmer", säger Hanne Aho som talade på Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte 23 maj. "Journalistförbundet tog inte del av förhandlingarna, vi tillhör ingen centralorganisation och vi har inte kommit överens om ett permanent konkurrenskraftsavtal", säger Hanne Aho. En annan viktig diskussion under höstens kollektivavtalsförhandlingar kommer att handla om löneförhöjningar. "Förhöjningarna har inte varit särskilt stora under de senaste åren."

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.