Uutiset / 04.06.2023

Freelancer: Vastaa työmarkkinatutkimukseen – autat liittoa kehittämään edunvalvontaasi

Graafinen kuva: Huutomerkkejä puhekuplassa. Grafisk bild: utropstecken i en pratbubbla.
Journalistiliiton työmarkkinatutkimus liiton freelance-jäsenille on käynnistynyt. Tutkimuksessa kysytään freelancerien ansioista ja töistä vuonna 2022. Kysely ja linkki siihen on lähetetty vastaajille sähköpostilla. Tutkimuksen lähettäjänä näkyy ”tutkimus@kantar.fi” ja viestin otsikkona on ”KUTSU: Journalistiliiton freelancertutkimus 2023”. ”Haluamme tietää mahdollisimman monen freelancerin tilanteesta, jotta voimme entistä paremmin tehdä työtä edunvalvonnan kehittämiseksi”, sanoo Journalistiliitossa itsensätyöllistäjien ja freelancerien asioita hoitava juristi Eveliina Tuominen. Ensimmäistä kertaa liiton uusimman jäsenyhdistyksen, Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET:n jäsenet pääsevät vastaamaan liiton työmarkkinatutkimukseen. Jos olet freelancer ja työskentelet joko verokortilla, yrittäjänä tai työsuhteessa, vastauksesi on erittäin tärkeä ja pyydämme, että vastaat tutkimukseen. Käytännön toteutuksesta vastaa Kantar Public Oy. Kysely on avoinna vielä kesän ajan. Edellisen, keväällä 2021 tehdyn kyselyn tuloksista tässä uutisessa. Uutista muutettu 7.6., laitettu tieto kyselyn jatkumisesta kesän yli. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.