Uutiset / 20.10.2015

Smash Asem -käsittelylle päätös – valtio voitti, sananvapaus hävisi

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suuri jaosto päätti 20.10.2015, ettei Suomi on loukannut valokuvaaja Markus Pentikäisen sananvapautta. Pentikäistä avustanut Suomen Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas kommentoi asiaa:

”On surullista, että ihmisoikeustuomioistuin otti tämän linjan. Kysymys on Euroopan laajuisesti merkittävästä ennakkopäätöksestä, joka vaikuttaa toimittajien työhön myös kriisialueilla. Todennäköisesti ulkoministeriön virheelliset väittämät vaikuttivat ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuun. Ulkoministeriön edustaja väitti istunnossa, ettei poliisi ollut tietoinen siitä, että Pentikäinen oli journalisti. Pentikäisen kiinni ottanut poliisi kertoi tunnistaneensa hänet pressikortista. Lisäksi ulkoministeriön edustaja väitti, että alueella olisi ollut kuvausalue, josta kukaan median edustajista ei kuitenkaan ollut tietoinen.”

Suomen Kuvalehden kuvajournalisti Pentikäinen oli kuvaamassa Smash Asem -mielenosoitusta vuonna 2006, kun hänet otettiin kiinni niskoittelusta poliisia vastaan. Pentikäisen tarkoitus oli kuvata mielenosoituksen viimeisiä vaiheita ja poliisien vallankäyttöä. Pentikäinen pidettiin lainvastaisesti kiinniotettuna yli 18 tuntia poliisivankilassa.

Myöhemmin syyttäjä nosti syytteen ja käräjäoikeus tuomitsi Pentikäisen niskoittelusta, mutta rangaistusta hän ei saanut. Hovioikeus ei muuttanut tuomiota eikä korkein oikeus ottanut asiaa käsittelyyn. EIT puolestaan katsoi vuonna 2014, ettei Pentikäisen sananvapautta ole loukattu. Tämän jälkeen EIT:n jäsenvaltioiden 17 tuomarista koostuva suuri jaosto otti tapauksen käsittelyyn, mikä on erittäin poikkeuksellista. Suuri jaosto ei ole aikaisemmin käsitellyt Suomea koskevia sananvapaustapauksia.

”Viranomaisten pitäisi laatia tarkempi ohjeistus siitä, miten toimittajien sananvapaus mielenosoituksien aikana turvataan. Median tehtävänä on toimia vallan vahtikoirana”, Salokangas toteaa.

 

Lisätietoja:

Jussi Salokangas, +358 50 377 6211 / jussi.salokangas(at)journalistiliitto.fi

Markus Pentikäinen, +358 50 350 5313 / markus.pentikainen(at)otavamedia.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.