Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

SJL:n pj. Hanne Aho puhui avajaispuheessaan mm. valeuutisista.

Aho SuomiAreenassa: ”Journalismi on demokraattisen yhteiskunnan peruspilari”

Journalistiliitto järjesti Porin SuomiAreenan yhteydessä 12.7. aamupäivällä kutsuvierasbrunssin, jossa oli paikalla useita poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia vaikuttajia. Liiton puheenjohtaja Hanne Aho käsitteli tilaisuuden avajaispuheessaan muun muassa tiedonvälityksen muuttumista, valeuutisia ja journalistien vastuuta toimivasta mediasta.

Puheensa alussa Aho kysyi yleisöltä, moniko muistaa, missä oli kuullessaan New Yorkin terrori-iskuista 11.9.2001. Jokainen paikalla ollut viittasi.

”Moniko teistä ajatteli, että tämä uutinen on valhetta?” Aho kysyi.

Vain yksi käsi nousi.

Aho toteasi tiedonvälityksen muuttuneen 16 vuodessa valtavasti.

”Jos WTC-isku tapahtuisi nyt, meistä moni miettisi, onko tämä uutinen totta. Tuorein tiedonvälityksen muutos on ollut valehteleminen, eli valeuutiset, niin sanotut vaihtoehtoiset totuudet ja tutkimuksen väheksyminen. Uutta on se, että sosiaalinen media antaa mahdollisuuden levittää disinformaatiota”, Aho totesi.

”Ja kun riittävän moni elää omassa sosiaalisen median yhteisössään, jossa samanmieliset todistavat yhteistä totuutta, valhe muuttuu vähitellen totuudeksi. Parasta varautumista tällaiseen on sivistys, mahdollisimman suuri avoimuus sekä mahdollisimman totuudellinen tiedonvälitys.”

 

“Me kaikki voimme vaikuttaa uutisointiin”

Aho sanoi kuulijoilleen, että he kaikki pystyvät vaikuttamaan uutisointiin.

”Meidän journalistien tehtävä on tehdä uutiset mahdollisimman hyvin. Jokainen heikkoihin faktoihin perustuva tai asenteellinen juttu rapauttaa lukijan luottamusta mediaan.”

Ahon mukaan uutisten kuluttajien tulee puolestaan suhtautua näkemäänsä ja lukemaansa kriittisesti.

”Kriittisyyttä tarvitaan varsinkin silloin, kun some-kuplissamme joku on vähin tiedoin kovasti jotain mieltä.”

”Toimiva, ammattimainen journalismi on yksi demokraattisen yhteiskunnan peruspilareista. Se ei ole itsestäänselvyys. Meidän kaikkien pitää tehdä töitä sen eteen”, Aho sanoi puheensa lopuksi.

 

Koko puheen voit katsoa ja kuunnella Journalistiliiton Facebook-sivulta.

Katso myös kuvagalleria SuomiAreenan tapahtumista 12. heinäkuuta 2017.