Uutiset / 13.07.2017

Aho SuomiAreenassa: ”Journalismi on demokraattisen yhteiskunnan peruspilari”

SJL:n pj. Hanne Aho puhui avajaispuheessaan mm. valeuutisista. Kuva:
Journalistiliitto järjesti Porin SuomiAreenan yhteydessä 12.7. aamupäivällä kutsuvierasbrunssin, jossa oli paikalla useita poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia vaikuttajia. Liiton puheenjohtaja Hanne Aho käsitteli tilaisuuden avajaispuheessaan muun muassa tiedonvälityksen muuttumista, valeuutisia ja journalistien vastuuta toimivasta mediasta. Puheensa alussa Aho kysyi yleisöltä, moniko muistaa, missä oli kuullessaan New Yorkin terrori-iskuista 11.9.2001. Jokainen paikalla ollut viittasi. ”Moniko teistä ajatteli, että tämä uutinen on valhetta?” Aho kysyi. Vain yksi käsi nousi. Aho toteasi tiedonvälityksen muuttuneen 16 vuodessa valtavasti. ”Jos WTC-isku tapahtuisi nyt, meistä moni miettisi, onko tämä uutinen totta. Tuorein tiedonvälityksen muutos on ollut valehteleminen, eli valeuutiset, niin sanotut vaihtoehtoiset totuudet ja tutkimuksen väheksyminen. Uutta on se, että sosiaalinen media antaa mahdollisuuden levittää disinformaatiota”, Aho totesi. ”Ja kun riittävän moni elää omassa sosiaalisen median yhteisössään, jossa samanmieliset todistavat yhteistä totuutta, valhe muuttuu vähitellen totuudeksi. Parasta varautumista tällaiseen on sivistys, mahdollisimman suuri avoimuus sekä mahdollisimman totuudellinen tiedonvälitys.”  

"Me kaikki voimme vaikuttaa uutisointiin"

Aho sanoi kuulijoilleen, että he kaikki pystyvät vaikuttamaan uutisointiin. ”Meidän journalistien tehtävä on tehdä uutiset mahdollisimman hyvin. Jokainen heikkoihin faktoihin perustuva tai asenteellinen juttu rapauttaa lukijan luottamusta mediaan.” Ahon mukaan uutisten kuluttajien tulee puolestaan suhtautua näkemäänsä ja lukemaansa kriittisesti. ”Kriittisyyttä tarvitaan varsinkin silloin, kun some-kuplissamme joku on vähin tiedoin kovasti jotain mieltä.” ”Toimiva, ammattimainen journalismi on yksi demokraattisen yhteiskunnan peruspilareista. Se ei ole itsestäänselvyys. Meidän kaikkien pitää tehdä töitä sen eteen”, Aho sanoi puheensa lopuksi.   Koko puheen voit katsoa ja kuunnella Journalistiliiton Facebook-sivulta. Katso myös kuvagalleria SuomiAreenan tapahtumista 12. heinäkuuta 2017.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.