Uutiset / 13.02.2023

Afrikassakin journalistit ovat vapaata riistaa

Hallitusten epäonnistumiset journalistien suojelussa ja journalistien surmaajien laaja rankaisemattomuus on huolestuttava trendi Afrikassa, mutta myös muualla maailmassa. Suurin osa tapetuista toimittajista ei ole saanut postuumia oikeutta. Kuva: Joyce Chimbi/IPS Kuva:
Nairobi (IPS – Joyce Chimbi) Lehdistönvapauden kannalta vuosi ei ole Afrikassa alkanut hyvin. ”Kamerunilainen journalisti Martinez Zogo kaapattiin, häntä kidutettiin ja sen jälkeen brutaalisti murhattiin maan pääkaupungissa Yaoundessa. Ruandalainen itsenäinen ja suorapuheinen journalisti John Williams Ntwali kuoli epäilyttävissä olosuhteissa liikenneonnettomuudessa. Nämä viikon sisällä tapahtuneet kuolemat ovat järkyttäneet mantereen mediayhteisöä. Ja vuosi on vasta alussa”, toimittajien työskentelyvapautta tukevan Journalistien puolustuskomitea CPJ:n Afrikan ohjelmajohtaja Angela Quintal huokaa. Surmien johdosta Afrikan päätoimittajien foorumi TAEF ilmaisi järkytyksensä ja raivonsa sekä aikomuksensa vaatia Ruandan ja Kamerunin hallitusten edustajilta perusteellista raporttia olosuhteista, jotka johtivat journalistien kuolemaan. Surmat eivät ole satunnaisia yhteensattumia. Vuonna 2022 CPJ:n tietojen mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa surmattiin ainakin kuusi journalistia, joista neljän murha vahvistetusti liittyi heidän työhönsä. Kahden muun surman mahdollista yhteyttä surmattujen ammattiin tutkitaan vielä. Quintal kertoo, että CPJ:n globaalia rankaisemattomuusindeksiä johtaa Somalia. ”Somaliassa journalistien tappajat poikkeuksetta ovat vapaalla jalalla, kukaan ei joudu vastuuseen eivätkä surmatut saa oikeutta.” Quintal on tyytymätön siihen, että Afrikassa suurin osa journalistien surmaajista selviää rangaistuksetta. Hän valittaa Afrikan valtioiden kyvyttömyyttä taata, että oikeus toteutuu ja toimittajat voivat turvassa tehdä työtään. Rankaisemattomuuden trendi on kuitenkin maailmanlaajuinen. Itsevaltaiset johtajat leimaavat riippumattoman journalismin rikollisuudeksi ja yhä julmemmin pyrkivät vaientamaan eriävät mielipiteet sekä rajoittamaan lehdistönvapautta. CPJ:n vuosiraportin 2022 mukaan journalistien surmat (67 vuonna 2022) lisääntyivät lähes 50 prosentilla laittomuuden ja sodan keskellä, ja neljä viidestä surmasta jäi rankaisematta. Vaarallisin maailmankolkka on Latinalainen Amerikka. ”Luvut heijastavat lehdistönvapauden jyrkkää alamäkeä globaalisti. Se näkyy myös vangittujen journalistien määrässä, joka oli vuonna 2022 suurin kolmeenkymmeneen vuoteen. Viime joulukuun ensimmäisenä päivänä telkien takana oli 363 journalistia”, Quintal kertoo. (Inter Press Service) https://www.ipsnews.net/2023/01/no-more-impunity-for-journalists-murders/

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.