Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Journalistin ammatti on Zimbabwessa ollut erityisen vaarallista tutkiville toimittajille, joilla toisaalta on erittäin runsaasti tutkittavaa. Zimbabwe on maailman korruptoituneimpia maita, jossa sananvapauden käytöllä on hintansa. Kuva: Jeffrey Moyo/IPS

”Zimbabwessa on sananvapaus, mutta ei vapautta sen käyttämisen jälkeen”

Bulawayo, Zimbabwe (IPS – Ignatius Banda)

Vanha zimbabwelainen vitsi naureskelee, että Zimbabwessa on kyllä sananvapaus, mutta ei vapautta sen käyttämisen jälkeen. Maan ylikansoitetuissa ja saastaisissa pidätysselleissä viruville journalisteille ja kansalaisaktivisteille tilanne ei kuitenkaan ole mikään naurun asia.

Hallituksen tiedottaja Nick Mangwana ilmoitti viime vuonna, ettei kukaan ole lain yläpuolella. Monen korvissa ilmoitus kuulosti uhkaukselta, ettei hallitseva Zanu PF -puolue epäröi soveltaa lakeja mielivaltaisesti vaientaakseen kriitikkonsa.

Mangwana antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun journalisti Hopewell Chin’ono oli pidätetty syytettynä väkivallan lietsomisesta sosiaalisessa mediassa.

Tammikuun kahdeksantena Chin’ono passitettiin takaisin telkien taakse, tällä kertaa syytettynä ”valeuutisten” levittämisestä Twitterissä. Laajalti jaetussa tarinassa väitettiin, että koronarajoituksia toimeenpaneva poliisi olisi pampullaan vahingossa surmannut äitinsä sylissä olleen lapsen. Poliisi väittää tarinaa valeuutiseksi, mutta tapauksesta on video, jossa nainen itkee poliisin tappaneen hänen lapsensa.

Korruptiotilastojen kansainvälisessä kärjessä

”Viimeiset pidätykset ovat osa voimistuvaa hyökkäystä oppositiojohtajia, ihmisoikeuksien puolustajia, aktivisteja, journalisteja ja muita kriittisiä ääniä vastaan. Zimbabwen viranomaisten tulisi välittömästi ja ehdoitta vapauttaa pidätetyt ja luopua heitä vastaan esitetyistä pahantahtoisista syytteistä”, eteläisen Afrikan Amnesty Internationalin varajohtaja Muleya Mwananyanda toteaa.

Ennen muuta Chin’onon pidätys, kolmatta kertaa puolen vuoden sisällä, suuntaa maailman huomion Zimbabwen hauraaseen lehdistönvapauteen. Maa ei ole vuosikymmeniin ollut sotatoimialuetta, mutta journalismi on siellä edelleen vaarallinen ammatti. Erityisen vaarallinen se on ollut tutkiville toimittajille – mikä onkin luonnollista maassa, joka viihtyy korruptiotilastojen kansainvälisessä kärjessä.

Transparency Internationalin korruptiolistassa Zimbabwe on 180 maan joukossa sijalla 158. Lehdistönvapaudesta raportoivan Toimittajat ilman rajoja -järjestön listassa Zimbabwen sijoitus on hiukan parempi, 126.

Chin’onon ensimmäinen pidätys johtui jutusta, joka kertoi presidentti Emmerson Mnangagwan perheenjäsenten sekaantuneen hämäriin covid-19 -tarpeiden kauppoihin. Viranomaiset moittivat mediaa valheiden levittämisestä, mutta paljastus johti silti Zimbabwen terveysministerin erottamiseen.

Pelko vie itsesensuuriin

”Tutkivien journalistien kimppuun hyökkääminen on osa hallinnon vihamielistä kampanjaa ihmisoikeuksien puolustajia vastaan”, sanoo myös tutkiva journalisti Tawanda Majoni. ”Median vapauden puolesta kampanjoineet ovat tehneet hyvää työtä, mutta sortohallituksen vallassa ollessa saavutukset jäävät aina rajallisiksi.”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin eteläisen Afrikan johtaja Dewa Mavhinga arvioi, että vuoden vaihduttua Zimbabwen vakavat lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet.

Poliisin mukaan Chin’ono voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion. Syytetyn asianajajat väittävät syytteitä perustuslain vastaisiksi ja itse journalisti on yhä taipumaton. Vainon pelotusvaikutus on silti epäämätön. Pelko ja sen myötä itsesensuuri lisääntyvät.

”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen twiittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, Majoni sanoo.

Naapurit vaikenevat

Ihmisoikeusjuristit sanovat, että toimittajien puolustaminen on ollut erityisen turhauttavaa.

”Toimittajia pidätetään vain siksi, että he tekevät työtään. Pidätyksistä näkee, että journalistien toimintaa sosiaalisessa mediassa tarkkaillaan entistä enemmän”, Zimbabwen ihmisoikeusasianajajien toimitusjohtaja Roselyn Hanzi huomauttaa.

”Perustuslaki kyllä antaa suojaa, mutta nyt tarvittaisiin hallinnollisia uudistuksia, jotta järjestelmän  mädät omenat saadaan karsittua. Puoluesidonnaisiksi muuttuneet instituutiot kaipaisivat lisäksi ihmisoikeuskoulutusta”, Hanzi sanoo.

Ihmisoikeuksia loukataan Zimbabwessa vailla rangaistuksen pelkoa myös siksi, etteivät alueelliset valtioiden väliset yhteistyöelimet ole ottaneet asiaan kantaa.

”Zimbabwen naapurien ja Afrikan unionin hiljaisuus ja välinpitämättömyys on rohkaissut Zimbabwen hallintoa kiihdyttämään vainoa. Mutta tyrannialla on todistajansa, ja eräänä päivänä oikeus toteutuu ja kaikista väärinkäytöksistä joudutaan vastuuseen”, Mavhinga luottaa.

 

(Inter Press Service)